Прочитај ми чланак

„ЧЕЛИК“: Гађали огањ и АЛАС, Кобре спасавале таоце

0

Никинци -- Војска Србије је обележила Дан ВС и Дан победе свечаношћу "Челик 2017" и јавности је представила део способности и ново наоружање.

Свечаност пред највишим државним званичницима одржана је на полигону Никинци, а између осталог су приказани нова пушка, први пут систем АЛАС, возила „Милош“, „Лазар“ и друга.

Свечаности су присуствовали председник Томислав Николић, премијер Александар Вучић, министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић и председник РС Милорад Додик.

Присутна је била и већина чланова Владе Србије, као и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Извршено је бојево гађање са артиљеријским и ракетним наоружањем и приказано и дејство тенкова, ваздухоплова, али и пешадијског наоружања. На делу полигона су припадници ВС решавали кризне ситуације.

Приказане су перформансе и могућности средстава, међу којима су вишенаменска оклопна возила „милош“ и „лазар“, системи „Морава“ и „Огањ“ (гађани циљеви на 12км), самоходна хаубица „нора“.

Из оклопних возила „Лазар“ и „Милош“ изашли стрелци који су из аутоматских пошака гађали мете на 100, 200 и 300 и 500 метара. Након тога модуларна пушка је пребачена у снајперски мод и из ње су гађане мете на великим даљимана. Представљено и лако тереснко возило НТВ.

Представљено је и мало беспосадно оклопно возило које је погодило мете право у центар. Након тога, возило „Лазар 3“ гађало је топом мету удаљену 1,5 километара.

Противавионски сисстем „ПАСАРС“ погодио право у центар мету на удаљености од 1,5 километара. Како је саопштено, понашање топа у рафалу показало се као стабилно.

Наступили су и модернизовани тенк М-84ас1, М-84а и М-84, Иза њих је борбено возило М-80.

Приказани су и нови модел модуларне пушке, универзална покретна артиљеријска рачунарска станица УПАРС, а први пут широј јавности представљен је и систем „АЛАС“.

У оквиру програма, посвећеног приказу оспособљености дела јединица Војске Србије, на неколико локација изведен је приказ решавања талачке ситуације заједничком вежбом „Кобри“ Војске Србије и Специјалне антитерористичке јединице МУП-а.

Програм је употпунио и затворио налет авиона „миг-29“.

Противракетни систем АЛАС погодио је покретну мету која је удаљена око 12 километара. Оператор је припремио ракету за дејство након чега је она лансирана. Ракета лети уз помоћ аутопилота и погађа мету. Представљена је и противоклопна ракета „маљутка“.

Модернизовани двомоторни јуришни авион „орао“ испаљивао је ракете које су уништиле мету.

Противоклопни хеликоптери Хн42/45 Гама гађали сумете на 1.500 метара. Ови хеликоптери су намењени за ватрену подршку, неутралисање и онеспособљавање оклопних борбених средстава.

Приказано је и дејство ракетних система „Морава“ и „Огањ“ из којих су гађани циљеви на удаљености од 12 километара.

Николић: Србија има изванредну војску

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас, после војне вежбе Челик 2017. у Никинцима, да Србија има изванредну војску.

Николић је за РТС рекао да је циљ вежбе Челик 2017. био да се грађанима Србије покаже ко брине о њиховој безбедности и да се онима који би се усудили да изведу нешто против Србије покаже чиме је спремна да се брани.

„Србија се увек кроз историју бранила. Видели сте један део најсавременијег наоружања. Ја сам апсолутно задовољан. Потпуно мирно могу да кажем да Србија има изванредну војску“, навео је он.

Николић је рекао да је у поређењу са осталим војним вежбама којима је присуствовао ово била вишеслојна вежба, која је комплексно ; и изванредно организована.

Вучић разговарао с министарком одбране Словеније

Председник Владе Србије Александар Вучић је у Никинцима код Руме, после приказа дела оперативних способности Војске Србије, разговарао са министарком одбране Словеније Андреом Катич о војно-техничкој сарадњи две земаље, ситуацији у региону и сарадњи у области наменске индустрије.

У саопштењу из Владе наводи се да је Вучић захвалио на учешћу словеначких војника у саставу Кфора на очувању безбедности становништва на Косову и Метохији.

Он је изразио спремност српске војске за учешће у мисијама под окриљем ЕУ и УН, као и спремност за сарадњу са словеначком војном индустријом на јачању капацитета за производњу у области наменске индустрије.

„Сарадња наше две војске и наша два министарства је више него добра“, рекла је Андреа Катич, пише у саопштењу.