Прочитај ми чланак

САХРАНА КОЈУ МНОГИ ПАМТЕ: Дан када су у Београду плакали државници из целог света

0

На данашњи дан пре тачно 37 година у Београд се слила светска елита. На истом месту нашли су се Леонид Брежњев, Индира Ганди, Маргарет Тачер, Муамер ел Гадафи, Садам Хусеин, Хелмут Шмит и још стотине хиљада непознатих људи. Сви они дошли су из једног разлога - да на последњи починак испрате доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Тачно у подне, 8. маја 1980. године, након почасне страже коју су чинили чланови Председништва СФРЈ и Председништва ЦК СКЈ, ковчег са телом Јосипа Броза Тита, председника СФРЈ који је преминуо четири дана раније, изнет је из Скупштине Југославије и понет на Дедиње.

Титов ковчег је изнело 8 адмирала и генерала ЈНА. Након говора Стевана Дороњског, погребна колона је кренула Улицом кнеза Милоша и Булеваром Октобарске револуциједо бивше зимске баште Титове резиденције, Музеја „25. мај“ и Куће цвећа.

Последњи говор другу Титу одржао је Лазар Колишевски испред Куће цвећа и трибине постављене за стране државнике. У години у којој су Уједињене нације имале 154 чланице, Титовој сахрани су присуствовале делегације из 127 земаља. У Београду се тог 8. маја 1980. нашло 38 шефова држава (краљева и председника), 5 принчева, 7 потпредседника република, 6 председника парламената, 10 председника влада, 3 потпредседника влада, 12 министара иностраних послова, 20 чланова влада и 21 државни функционер.

Био је то незапамћен случај у хладноратовској историји света. У погребној поворци, раме уз раме, шетали су западни политичари и социјалистичке вође, краљеви и комунисти, председници и опозиционари… У Београду су тог дана били Курт Валдхајм, генарални секретар ОУН-а, Леонид Брежњев, председник Президијума Врховног совјета СССР, Волтер Мондејл, потпредседник САД, као и Лилијан Картер, председникова мајка. Велику Британију су представљали принц Филип, супруг краљице Елизабете ИИ и председница владе Маргарет Тачер, а била је ту и њена индијска колегиница Индира Ганди. Садам Хусеин представљао је Ирак, а Муамер ел Гадафи Либију.

Због свих њих, још стотине хиљада безимених Југословена, као и чињенице да су директан пренос сахране преузеле телевизијске станице из више од 40 земаља овај догађај су одредиле као званично најпосећенију сахрану неког државника у новијој историји.

Уз звуке Интернационале, ковчег са телом Јосипа Броза је у 15:00х унет у Кућу цвећа.

Био је то крај једне велике ере, доба кога се још увек сећају сви они који на годишњицу Титове смрти посећују његов гроб. Статистика каже да их је за све ове године било преко 17 милиона.