Прочитај ми чланак

Шта је мање зло – „куга“ или „колера“?

0

Избори за председника Француске вероватно неће донети изненађење – "естаблишмент" ће успети да одоли нападима евроскептика и екстремних десничара.

Емануел Макрон је „изабран“ да буде наследник традиције, док Марин Ле Пен покушава да учини оно што њеном оцу није пошло за руком – да Француску поведе путем који иде ван Европске уније и правац у „чауру националне државе“.

Политичка криза широм света није заобишла ни званични Париз, док су грађани доведени пред свршен чин, морају да гласају једног кандидата, а већина њих радије то не би учинила.

„Макрон не изазива наду у бирачима, он је мање зло и ови избори се перципирају као бирање између куге и колере. Чак 70 одсто грађана сматра да нико од кандидата не заслужује нити има поверење грађана. Према истраживањима, 37 одсто оних који су у првом кругу гласали за Макрона су навели нису дали глас за његов програм већ једностанво немају за кога и он је једини кандидат који може да победи екстремну десницу. Наши људи, који имају француско држављанство ће углавном дати предност Ле Пеновој, због њеног односа према Косову“, наводи Ивица Младеновић, уредник српског издања Л Монд дипломатика.

Гостујући у Вестима ТВ Б92, Слободан Зечевић из Института за европске студеије наводи да су ови избори једни од ретких у којима један кандидат практично не може да изгуби, а другом је потребно чудо да би победио.

„Иза Макрона су стали и републиканци и социјалисти, дакле велики део политичког естаблишмента подржава њега. Француско друштво још није спремно за радикалну промену коју носи кандидаткиња Националног фронта“, наводи Зечевић.

За разлику од претходних кампања, једна од главних тема била је и однос према Европској унији и еврозони.

„Све је било јасно код Ле Пенове, али потом и није. Схватила је да је напуштање еврозоне непопуларно, није сигурна да би победила на референдуму о том питању. Макрон је много реалистичнији, он жели реформу ЕУ, јачање ЕУ, стварање парламента еврозоне и увођење позиције министра финансија еврозоне, као и принципа трансфера новца из богатих у земље које су у кризи, као што је то обичај у САД“, истакао је Зечевић.

Додаје и да је пред Макроном, вероватним победником избора, задатак да сачува Пету републику и ЕУ, а уколико то не буде учинио – систем у Француској ће бити јако уздрман, самим тим и систем у друштву европских народа, уколико не успе да убеди Немачку да су реформе неопходне.