Прочитај ми чланак

ШОК ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ – Грчка ове године папрена

0

Првомајски продужени викенд српски туристи искористили су за "отварање сезоне купања" у туристичким местима на северу Грчке.

Цене аранжмана по особи нису прелазиле 50 евра уз доплату за аутобуски превоз па је то био повод за четвородневни боравак у местима шездесетак километара од Солуна уз обалу мора.

Foto: Thinkstock

Грчке власти, суочене са новим условима Међународног монетарног фонда и процесом финансијске консолидације, уочљиво су појачале финансијску контролу угоститељских објеката и трговинских радњи.

Контроле су почеле одмах након отварања локала, па је било приметно, што ранијих година није био случај, да угоститељске услуге прати све чешће и издавање фискалних рачуна.

Према званичним подацима неколико агенција које се баве трговином некретнинама, цена стана од 45 до 55 квадрата у Катеринију (50 километара од Солуна и нешто мање од 10 километара од Паралије и мора) износи од 40.000 до 45.000 евра без пореза. Отворена је могућност, што раније није био случај, да било коју некретнину могу да купе и страни држављани према којима се примењују исте законске норме као и према Грцима. У агенцијама наводе да је тражња за становима када су у питању странци, па и српски држављани „у благом успону и без значајнијих промена у последње две године“.

“Никада не знамо када ће нам доћи порески контролори. Тешко је после толико година увести ред, али с обзиром на казне од 15 до сто хиљада евра ризиковати је опасно”, објаснио је новинару Данаса Никос Палаивакис, власник ресторана брзе хране „Попај“ у Паралији.

Због појачане финансијске контроле процене су да ће цене овог лета бити и до 20 одсто веће.

Цена гироса је остала 2,2 евра, с том разликом што се сваки додатак наплаћује 0,3 центи (парадајз, павлака, лук ). Цена овог најпопуларнијег грчког специјалитета када је у питању порција креће се од 6,5 до осам евра, што је у просеку повећање за око десет процената. Еспресо је 1,2, пиво од 2,5 до четири евра и то ће према најавама бити и цена за ову сезону.

Званично, туристичка сезона у Грчкој почиње 20. маја. До тада цене преноћишта у двокреветној соби са кухињом крећу се од 20 до 30 евра у зависности од категорије.

Грчки туристички радници очекују да ће ове године имати за више од 20 процената више ноћења с обзиром на ситуацију у Турској, која је, како кажу, „највећи конкурент“.

Цене аранжмана у местима и на острвима на југу који су ближе Атини и нуде већи комфор, више су у односу на места на северу и до 40 процената, у зависности од категорије смештаја и врсте хотелске услуге.