Прочитај ми чланак

Шешељу и Бошку „беже“ партије

0

Да ли су лидери популарнији од странака на чијем су челу. Вучић јачи од напредњака. Преполовљен рејтинг Радуловићевог ДЈБ

ЛИДЕР напредњака Александар Вучић популарнији је од своје странке – потврђује поређење резултата недавно завршених председничких избора са истраживањем јавног мњења које је урадила агенција „Фактор плус“.

Вучић је на изборима освојио 55,08 одсто гласова, док би СНС добио подршку 53 одсто бирача да избори треба да се одрже ових дана. Испитивање „Ипсоса“ показало је да Вучић и СНС имају подједнаку популарност.

Политички аналитичар Владмир Пејић указује на то да је тешко поредити снагу Вучића и СНС због подршке коалиционих партнера коју је лидер СНС имао на председничким изборима.

Он подсећа и да други, трећи и четврти на председничким изборима – Саша Јанковић, Лука Максимовић и Вук Јеремић, нису имали партије, а повукли су велики број гласова, па то прави дисбаланс код поређења лидера и партија.

ДС је дао подршку Саши Јанковићу, али је он успео да освоји и шире поверење грађана који не би дали глас демократама. На то указује и податак да је Јанковић добио дупло више гласова од процењеног рејтинга ДС (8,3 одсто). Према подацима „Ипсоса“, демократе су, ипак, на цензусу са пет одсто подршке, а Покрет Саше Јанковића узео би 11 одсто гласова, што је у збиру једнако Јанковићевом резултату.

Тројица лидера Војислав Шешељ, Саша Радуловић и Бошко Обрадовић остварила су лошије резултате него што се процењује подршка њиховим партијама. Шешељ сам не би прешао цензус, док „Факторово“ истраживање показује да би СРС освојио око седам одсто, а по „Ипсосу“ – пет одсто.

„Доста је било“ држи се око цензуса, док је Саша Радуловић подбацио. Пејић објашњава да је он касно кренуо у кампању. Ипак, како каже, и његов резултат се преломио преко странке, који је скоро преполовљен у односу на мерења пре два месеца.

„Двери“ су нешто популарније од вође, али анкете показују да би остале испод цензуса да сад треба да се одрже избори.

СОЦИЈАЛИСТИ СТАБИЛНИ

УПРКОС томе што нису имали кандидата из редова своје партије, истраживања показују да су социјалисти задржали добру позицију. Тако би, према резулатима „Фактора“, СПС освојио 9,1 одсто, док анкета „Ипсоса“ показује да би та партија добила подршку осам одсто бирача.