Прочитај ми чланак

НАНО ОТРОВИ, КОМАНДОСИ И КИДНАПОВАНЕ КОНОБАРИЦЕ Пропагандни рат две Кореје

0

Убица отпадник послат у Северну Кореју наоружан "нано отровом" да убије лидера Ким Џонг-уна, последња је у серији чудних и недоказаних оптужби које је Северна Кореја саопштила.

Од наводних јужнокорејских планова да киднапују севернокорејске конобарице, до претњи да ће гађати јужнокорејске медијске куће, пропаганда Севера препуна је теорија завере и ултранасилних претњи, пише АП.

Северна Кореја је 2012. године рекла да су шпијуни Јужне Кореје убедили северниокорејског дезертера да се инфилтрира у земљу и покуша да уништи статуе оснивача нације Ким Ил-сунга.

На конференцији за штампу у Пјонгјангу, човек идентификован као Џон Јонг-чол рекао је да су му јужнокорејски агенти платили да дигне у ваздух статуу Ким Ил-сунга уз помоћ бомбе на даљинско окидање. Званичници у Јужној Кореји кажу да је прича о статуама „у потпуности неистинита“.

Север редовно оптужује Југ да киднапује њихове грађане или их подстиче да дезертирају, иако званичници у Сеулу то поричу.

Након што је 13 севернокорејских радника дезертирало у Јужну Кореју из ресторана у Кини у априлу прошле године, Пјонгјанг је саопштио да су те раднике киднаповали агенти Југа. Југ је рекао да су радници сами одлучили да се преселе.

У јулу прошле године, Северна Кореја представила је медијима човека за кога наводи да је јужнокорејски шпијун који је ушао на територију Севера да киднапује децу. Заточени Ко Хјон-чол извинио се за злочин који је назвао „неопростивим“, а Национална безбедносна служба Јужне Кореје рекла је да нема везе са случајем.

Северна Кореја често одржава конференције за штампу на којима страни затвореници читају саопштења у којима углавном хвале политички систем Северне Кореје и признају недела која су починили. Многи од затвореника су након пуштања рекли да су добили инструкције шта да кажу.

Војска Северне Кореје упозорила је 2012. године да су њене трупе упериле артиљерију према специфичним координатама медијских кућа у Јужној Кореји, због извештаја које су на писали о фестивалу за децу у Пјонгјангу. Тада су запретили „немилосрдним светим ратом“ због увреда. Запрећено је јужнокорејској телевизији „Канал А“, која је описала фестивал као политички шоу у стилу Хитлера.

– Официри и војници армијских корпуса, дивизија и пукова на фронту и стратешких ракетних снага у дубини земље гласно позивају на издавање наредбе за кажњавање (Јужне Кореје) – тада је писало у саопштењу Војске Северне Кореје.

У децембру прошле године Ким Џонг-ун надгледао је војне вежбе напада на Плаву кућу (кабинет председника Јужне Кореје). Фотографије које су издали државни медији Северне Кореје приказују Кима како се смеје док његове специјалне јединице упадају у макету Плаве куће у природној величини, пре него што су је запалили.

Вежба је одржана након што је покренута процедура за смену тадашње председнице Јужне Кореје Парк Геун-хје, која сада очекује суђење за корупцију.

Војска Јужне Кореје оштро је осудила вежбу и упозорила на фаталне последице уколико Север настави са провокацијама, пише АП.

Вежба је била поготово потресна за јужнокорејанце који се сећају неуспелог покушаја севернокорејских командоса 1968. да изврше атентат на тадашњег диктатора Парк Чунг-хија. Командоси су стигли у непосредну близину Плаве куће, али су јужнокорејске безбедносне снаге успеле да спрече напад у последњем тренутку. Једини командос који је ухваћен рекао је да је дошао да Парку пререже грло.