Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ВБА СПРЕЧИЛА ШВЕРЦ ОРУЖЈА У МАКЕДОНИЈУ Нови детаљи о заплени арсенала

0

Свега неколико људи из ВБА и државног врха био је укључен у акцију пресецања илегалног транспорта наоружања који је преко југа Србије требало да стигне до Македоније.

Ексклузивно откриће одјекнуло је као бомба и у Србији и у Македонији. Како кажу наши упућени саговорници, нико не може ни да претпостави какве би последице биле да је товар од неколико хиљада комада наоружања у деловима, праћен великом количином муниције, успео да прође до суседне државе, која је већ данима на ивици озбиљних оружаних сукоба.

Како смо писали, заплењено је неколико хиљада делова пушака, митраљеза, минобацача, ручних бомби… Приведено је троје организатора транспорта, међутим, готово је извесно да су они имали још неколико сарадника, међу којима су и особе српске националности.

Акција ВБА, уз садејство са деловима других српских обавештајних служби, којом је прекинут ланац шверца велике количине оружја у Прешеву и Бујановцу ка Македонији, како сматрају аналитичари, допринос је стабилности, али и упозорење да готово сви елементи сукоба у региону постоје. Драматичности ситуације доприноси чињеница да је оружје требало илегалним каналима да буде испоручено једној од највећих албанских партија у тој земљи.

Саговорник нашег листа из самог врха обавештајних служби објашњава да су напетости изазване хапшењем, па ослобађањем Харадинаја, као и дешавања у Македонији појачале активности екстремиста албанске националности.

– Они због тога, поред запаљивих политичких изјава, предузимају и активности које су везане за наоружавање својих сународника, посебно у Македонији. Ово није једина акција којом је прекинут пут оружја, било их је од почетка дешавања у Македонији више, али је по количини заплене највећа. Оружје је преко ноћи требало да се транспортује, и то у неколико хиљада делова. Реч је пре свега о пешадијском наоружању и муницији које су илегалним каналима и на неприступачниим теренима покушали да транспортују у Македонију. Детаље акције нећу да откривам, али треба да се зна да је изузетно професионално урађена – објашњава наш саговорник.

Војни аналитичар Александар Радић поздравља акцију ВБА и истиче да је криза у Македонији регионалног формата.

– Сви елементи сукоба су, нажалост, ту, а Србија треба, пре свега, да штити себе, па онда регион. Ако се вратимо у прошлост, 1998. и 1999. године током косовске кризе Македонија је дозволила улазак НАТО трупа и формирање албанских снага. Међутим, 2001. године, када су Албанци започели оружане сукобе и у Македонији, Србија је подржала Македонију. Зато Србија има пуно разлога да гледа само свој интерес и у том светлу треба посматрати и ово постављање баријера између југа и Македоније – наглашава Радић.

Слично размишља и аналитичар Душан Јањић.

– Свака акција овог типа је добродошла, поготово на рути ка Тетову, која је општепозната као линија шверца оружја и дроге. Реч је о озбиљном проблему који би Србија требало свакодневно да решава. Поготово што у овом ланцу криминала има и политичке димензије, ако се има у виду моћ и утицај новца албанске заједнице, као и интерес појединих Срба који са њима сарађују и тако се богате.

Све што се догађа претходних недеља представља велики изазов за безбедност – сматра Јањић.

– Припрема се терен за тероризам најгоре врсте уз подршку политичких структура. Не мислим да може доћи до оружаних сукоба држава, јер немају потенцијала за то. Проблем праве етно-националистичке и криминалне групе у сарадњи са политичарима – закључује Јањић.

Уздржавање од изјава

Нико ни јуче није желео званично да коментарише сазнања „Блица“. Незванично нам је речено да се из безбедносних разлога нико неће оглашавати јер је процењено да информација о великој количини заплењеног оружја може додатно да искомпликује ионако напету ситуацију у Македонији.