Прочитај ми чланак

ШАХ МАТ ПОЗИЦИЈА Русија је заузела Арктик, Америка касни читаву генерацију!

0

Командат обалске страже упозорава да ће САД, ако не преузме територију на време, имати проблема да у томе спречи своје геополитичке ривале.

Командат обалске страже САД Пол Зукунфт, објавио је обавештење да је Русија далеко одмакла у истраживању и заузимању Арктику у односу на Вашингтон. Сада, кад се због глобалног загревања лед топи, отвара се простор и за друге геополитичке ривале да ускоче.

Командант Обалске страже упозорио је да Русија гради велику војну базу у овом подручју док САД узалудно троши време. „Русија поручује: ‘Ми смо овде први и сви остали ће морати да нас јуре читаву једну генерацију како би нас стигли’. То је стратешка порука.“ рекао је Зукунфт.

Пример руске предности су и ледоломци који пробијању дебели арктички лед да би војни бродови имали пролаз. Русија има 40 ледоломаца, док САД имају само два исправна, а само је један погодан за Арктик.

Како се арктички лед повлачи тако отвара пролаз ка природним ресурсима као што је 30 одсто од свих неискоришћених резерви гаса, 13 одсто резерви нафте и 1 билион минерала. Зукунфт упозорава да ће САД, ако не преузме територију на време, имати проблема да у томе спречи своје геополитичке ривале.

„Поларна звезда“ је последњи произведени амерички ледоломац из 1970. године и добрано је дотрајао па Зукунфт покушава да од Конгреса добије средстава за изградњу шест нових до 2023. године што представља нереалне циљеве с обзиром на то колико се америчког државног буџета издваја на обалску стражу.

Зукунфт је рекао да би флота ледоломаца могла да буде опремљена „оружјем за напад и одбрану“ у случају сукоба са Русијом. Русија је најавила да ће у следећих неколико година у употребу ставити две класе ледоломаца опремљене кружним пројектилима , а како Зукунфт наводи, морнарица САД нема ништа што би се томе супротставило.

За Русију је Арктик важна геополитичка тачка, али и кључан допринос економији јер 20 одсто бруто доприноса по глави становника доприноси управо Арктик. Чини се да Русија својим напредовањем одмах на почетку ставља САД у шах мат позицију.