Прочитај ми чланак

Петиција против Дарвина у Србији, и академици потписници

0

Министарству просвете, Одбору за образовање, председништву САНУ и универзитетима предата је петиција за ревизију изучавања теорије еволуције, пише "Данас".

Како наводи лист, петицију против изучавања Дарвинове теорије еволуције потписала су 52 академика, научна саветника и професора универзитета, 61 доктор наука, пет магистара наука и педесет лекара специјалиста.

Међу потписницима су и 24 инжењера, 19 професора средњих школа, 14 филозофа, филолога и социолога, 25 дипломираних правника и економиста, пет фармацеута и хемичара, осам уметника, пет новинара и пет свештеника.

Уз петицију, у коју је „Дана“с имао увид, наведена је молба да институције којима је достављена озбиљно размотре чињенице наведене у објашњењу петиције и, како пише, „сразмерно значајној улози у нашој држави и друштву допринесу реалном сагледавању и усаглашавању наведених чињеница“.

За професора Жељка Томановића, декана Биолошког факултета Универзитета у Београду, петиција не представља новину.

„Ради се о старим креационистичким идејама које су потпуно анахроне и ненаучне. Не постоји ниједно научно сазнање које иде у прилог наведеним тврдњама и негирању еволуције. Креационистичке идеје су потекле од квазирелигијских организација из САД и осталих западних земаља, а данас су раширене свуда. Мада сам сигуран да државне институције неће озбиљно схватити петицију, ипак ће високошколске и научне установе реаговати код надлежних“, каже Томановић за „Данас“.

„Данас“ није добио коментар из Министарства просвете о петицији.

Подсетимо, министарка просвете у влади Војислава Коштунице Љиљана Чолић, иначе професорка универзитета, поднела је оставку 2004. године, након што је говорила о могућем избацивању Дарвинове теорије еволуције из наставног програма у Србији.

За „Данас“ је рекла да је та теорија „вређа као православну хришћанку“.