Прочитај ми чланак

НОВА РУСИЈА: Путин у Кремљу открио крст који је лично Лењин срушио

0

Говорећи на церемонији откривања спомен крста који је подигнут на месту погибије московског генерал-губернатора великог кнеза Сергеја Александровича, председник Русије Владимир Путин истакао да за политичка убиства не може бити никаквог оправдања.

Председник Русије је нагласио да за насиље и убиства не може бити никаквог оправдања без обзира на то кавим паролама се прикривају.

Имамо само једну Русију. И сви ми, ма како различитих погледа и ставова били, у обавези смо да је чувамо и штитимо, рекао је Путин, пренели су руски медији.

Додао је да је погибија великог кнеза доживљена као трагеддија у свим социјалним слојевим, и да је спомен крст постављен на месту злочина постао симбол жалости.
Споменик великом кнезу у московском Кремљу освећен је на месту на коме је члан царске породице убијен другог априла 1908. године. Десет година касније првог маја 1918. године у рушењу крста непосредно је учествовао Владимир Лењин.

Крст је обновљен по налогу шефа руске државе и под руководством Руског војно-историјског друштва и Фонда помоћи обнови традиције милосрђа и доброчинстава Просветитељског друшва Јелисавете и Сергеја, преноси Взгляд.