Прочитај ми чланак

СИНОВИ ВЛАСНИКА „МОНЕ” траже да се смањи минимална плата за раднике у Србији

0

Велики бес навукао је на себе 32-годишњи Урош Момировић, син власника "Моне" и генерални директор те компаније, када је јавно, на Твитеру, објавио да тек увећани минималац, који у Србији не износи ни тричавих 200 евра, треба - смањити!

Када такав савет дође од богатог наследника родитељске фирме, у Србији може само да изазове срџбу, а реакције су у случају Момировића отишле и даље.

„Ради ти за минималац“, „одрекни се ти своје плате и допринеси заједници“, „смањи себи, паметњаковићу“, „а да радимо за џабе“, „дај Урошу два сендвича“, „врати тати сат“, „нови министар финансија – Урош Момировић, гази марву до краја“… Такви су отприлике били коментари, не рачунајући оне вулгарне на твит наследника компаније „Мона“, којих је у кратком року било више од 70.

Шта је Урош Момировић тачно написао на твитеру?

„Минималац треба спустити и не дирати док се незапосленост не спусти испод 10 одсто и не дозволити да се та запосленост угрози дизањем…“

Твитер расправи се придружио и Томислав Момировић, Урошев старији брат и директор „Мона хотела“. Он је открио да „Мона“ „има један хотел у којем доста људи ради на минимуму“ (ради се о хотелу на планинини Јавор, поред Ивањице).

„Када су повећали миним. последњи пут били смо у дилеми, затворити или отпустити део“, написао је Томислав Момировић.

То такође није лепо дочекано на Твитеру, поготово кад је Момировић додао да је у овом случају „Мона“ напослетку одлучила да „ипак не затвори хотел, него да смањи трошкове“. Односно да отпусти део радника.

Златна кашика и сребрна тацна

Тачка од које су критичари пошли јесте да су се браћа Момировић дрзнули да затраже да се смањи минимална зарада, иако су они сами практично све у животу добили на сребрном послужавнику.

– То је аргумент који могу да прихватим, али то и даље не мења чињеницу да 20 одсто људи у Србији нема сталан посао, а да велики број оних који зарађују мање од минималца, примају плату око 15.000 или 16.000 динара, нису пријављени, немају право на годишњи одмор, пензију… – каже Урош Момировић за „Блиц“ дан после „твитер олује“.

Урош Момировић тврди да је минималац у Србији заправо мањи од оног који је званично постављен и да га зарађују људи који раде на црно.

– Имате места у Србији у којима је незапосленост 40 одсто. Да је званични минималац нижи, запосленост би била већа. Послодавац би био спреман да део радника пријави, јер ништа не би изгубио. Трошак минималне зараде за послодавца није само 22.600, већ та цифра плус још око 67 одсто, колико износе порези према држави, што на крају дође близу 40.000 динара – каже Урош Момировића.

Колика је моја плата? То је пословна тајна

Колико људи у „Мони“ ради за минималац, питали смо Уроша Момировића, а он нам је дао одговор који је опречан ранијем твиту његовог старијег брата да „Мона“ „има један хотел у којем доста људи ради на минимуму“.

– Код нас нико није пријављен на минималац. У неким месецима људи примају плате који су на нивоу осмочасовног минималца, али то има везе са сатницом. У производњи се зараде крећу између 35.000 и 40.000 динара, у радњама су веће, у менаџменту иду преко 80.000 динара. Он нису сјајне, али су то наше могућности – објашњава Урош Момировић.

А колика је плата генералног директора и наследника „Моне“?

– То је пословна тајна. Плате свих запослених у нашој компанији су пословна тајна – рекао је Урош Момировић.

Инвеститорима милиони, а радницима минималац

У одбрану свог брата на „Твитеру“ стао је и Томислав Момировић, који за „Блиц“ тврди да „људи у Београду, Новом Саду и Нишу немају представу како се живи у остатку Србије“.

– Постоје цели фабрички погони у којима људи раде за минималце. У нашем хотелу на Јавору плате су око 22.000 до 24.000, али то су највеће зараде у том делу Србије. Више од 100.000 људи у овој држави ради на црно, а повећањем минималца тај број ће бити још већи или ће порасти незапосленост – тврди Томислав Момировић

Старији брат Момировић додаје да „власти у Србији плаћају стране инвеститоре, да би они онда радницима исплаћивали минималац“.

– Можемо да се сложимо са тим да смо ја и мој брат имали далеко боље почетне позиције од већине у овој држави, али то и даље не мења ствар да у овој земљи гомила људи ради за мале паре, а да притом немају основна права – каже Томислав Момировић.

Маџар: Повећање минималца је штетно и неправедно

И док већи део јавности и даље оштро киритикује браћу Момировић, економиста Љубомир Маџар се слаже са наследницима „Моне“. Маџар каже да је повећање минималца „штетно са становишта ширења запослености“.

– Таква одлука је неправедна јер лишава посла велики број људи који су незапослени, а који би били спремни да раде за мање од тих 22.000, колико износи минимална зарада. Такође, обезбеђује онима који имају посао веће плате од оног што тржиште намеће, а оставља без посла оне који су незапослени – објашњава Маџар.