Прочитај ми чланак

КИНЕЗИ УБРЗАНО КУПУЈУ АКЦИЈЕ, па постали највећи деоничари Дојче банке!

0

Кинески конгломерат ХНA Група је свој удeо у немачкој Дојче банци повећао на 9,92%, чиме је постао највећи инострани деоничар у највеће европске инвестицијске банке.

Према извештају, Кинези су у Дојче банк ушли наглим уласком капитала када је у фебруара ХНA Група стекла 3% удела банке, а већ је у марту повећала свој удео на 4,76%.

У априлу је удео порастао за више од два пута и досегао 9,92%, што показује прогресивну куповину деоница немачке банке од стране кинеских финансијера.

Други највећи деоничар Дојче банке је фирма Блекрок, која држи 5,88% деоница.

Кинески конгломерат ХНA Група са седиштем у Хајкоу на острву Хајнан је основан 2000. године од стране подузетника Чен Фенга. 

Први велики посао компаније је била куповина ваздухопловне кинеске компаније Хајнан Ерлајнс, највеће приватне и четврте по величини комерцијалне ваздухопловне флоте у земљи.

Потом се ХНA Група почела ширити у секторима као што су некретнине, финансијске услуге, туризам, логистика и индустрије. Прошле године је ХНA Група купила разне имовине у вредности 30 милијарди долара, а до 2020. године планира ући међу 100 највећих фирми у свијету.