Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Насељавање миграната није у интересу Суботице

0

Градска организација Двери у Суботици обавештава јавност да је у току спровођење поступака којима се почиње са насељавањем миграната у нашем граду.

Наиме, на сајту града Суботице је освануо позив „Јавна презентација урбанистичког пројекта за изградњу објеката за смештај мигрантских породица са урбанистичко-архитектонском разрадом локације на к.п. бр. 19397 к.о. Стари Град у Суботици”. Предвиђена је изградња 6 стамбених јединица по 44 м2 у склопу Геронтолошког центра.

Нико од грађана Суботице није био упознат са оваквом одлуком челника града. Да ли постоји одлука Скупштине града за изградњу објеката за смештај миграната? Не постоји, постоји само Локални акциони план који је важио до 2016. године и који је предвиђао активности за решавање питања избеглих, интерно расељених лица и повратника у Суботицу. Локални акциони план је подразумевао и грађане који су у реадмисији враћени из ЕУ.

Градска организација Двери у Суботици се противи размештају повратника на основу Споразума о реадмисији са ЕУ јер се без сагласности грађана повратници размештају по местима где се нарушава национална структура становништва, уместо да се повратак врши у места и општине из којих су и отишли пут земаља ЕУ. Врхунац глупости представља јавни позив по коме се на мала врата отвара питање смештаја миграната који ће затражити азил у Републици Србији. По којем то аутоматизму се добија азил, зар држава нема право да их одбије? Да ли то локална власт зна много више о плану насељавања миграната у Суботици, а да притом грађани о томе нису ни најмање обавештени?

Двери у Суботици траже одговор од локалне власти на питање ко је наложио да се један овакав пројекат спроведе у дело?

Кад би размишљали о интересу свих грађана Суботице тада би јавни позив гласио; ,,Јавни позив за изградњу објеката за смештај социјално угрожених породица на територији града Суботице“.

Забрињава то што би се објекат изградио без сагласности Скупштине града Суботице, а увидом у документацију као наручилац посла се појављује Геронтолошки центар. Тиме је Геронтолошки центар изашао из своје надлежности јер у опису делатности којом се бави нема пружања услуга за смештај миграната, чиме је озбиљно прекршена правна регулатива.

Градска организација Двери у Суботици сматра да се оваква питања од суштинског значаја за грађане Суботице могу решити само референдумом где би грађани потврдили или одбацили идеју насељавања миграната. Дубоко смо уверени да насељавање миграната није у интересу Суботице и Двери ће на све могуће начине подржати грађане Суботице који се у огромној већини противе овој једностраној одлуци градских челника.