Прочитај ми чланак

ЋУТЊА ВРЕДНА ХИЉАДУ РЕЧИ: 5 кључних закључака из разговора Путина и Трампа

0

Руски председник Владимир Путин и његов амерички колега Доналд Трамп обавили су после дуже времена телефонски разговор.

 

Након дуго очекиваног директног контакта двојице лидера, информације које су изашле у јавност о њиховој комуникацију биле су нејасне. Ипак, по свему што знамо чини се да је оно што није речено подједнако важно.

О ЧЕМУ ЈЕ САОПШТЕНО ДА СУ РАЗГОВАРАЛИ:

1. Сирија

Према информацијама које су дошле из Беле куће, Путин и Трамп су се коначно сложили да је „патња у Сирији отишла предалеко“, а наводно су разматрали и успостављање „сигурне зоне“ како би се олакшао положај цивила. Вашингтон је такође најавио да ће САД имати представника на наредним мировним преговорима у Астани ове седмице.

Са друге стране, према саопштењу Кремља, акценат је био на руско-америчкој сарадњи у „борби против међународног тероризма у контексту сиријске кризе“.

2. Северна Кореја

Тензије са Северном Корејом поводом нуклеарног програма Пјонгјанга биле су геополитички најважнији догађај првих 100 дана Трампове администрације. Кремљ је саопштио како је Путин позвао Трампа на уздржаност и дипломатско решење проблема, док је Бела кућа навела како су два председника „конаћно разговарала о томе како је најбоље решити опасну ситуацију у Северној Кореји“.

3. Сусрет у Јулу у Хамбургу

У америчком саопштењу није поменут у састанак, али се зато у руском наводи како је договорен лични састанак непосредно пред самит Г20 у немачком граду Хамбургу.3. Сусрет у Јулу у Хамбургу

О ЧЕМУ НИСУ РАЗГОВАРАЛИ:

4. Украјина

Ни једна од две стране није поменула да се говорило о Украјини или Криму. Разлог за то може бити или то да Трамп види Сирију и Северну Кореју као далеко важније у билатералним односима, или америчка администрација циљно жели да скрене пажњу са ових питања како би повратила поверење неопходно за сарадњу с Москвом.

5. Људска права

Још једно велико питање које је одсутно у извештајима о разговору Путина и Трампа јесу наводи о руском мешању у америчке изборе, извештаји о убиствима хомосексуалаца у Чеченији, људска права, слобода медија и наводна репресија над цивилним друштвом. По овим питањима Трампова администрација је за сада нема, а изгледа да је немешање у унутрашња питања још увек једно од све мање листе предизборних обећања којих се Трамп држи.