Прочитај ми чланак

НЕШТО СЕ ОПАСНО СПРЕМА: Сателитски снимци Северне Кореје забележили овај детаљ

0

Сателитски снимци показују да је појачана активност код севернокорејског полигона за нуклеарне пробе Пунгје-ри, у време изузетно повећане напетости на Корејском полуострву, навели су данас америки и други аналитичари.

Према снимцима направљеним 25. априла изгледа да су радници упумпавали воду на „северним вратима“, навели су аналитичари на америчком интернет сајту „38 North“ који важи као поуздан када је реч о дешавањима у Северној Кореји.

Стручњаци су још средином априла оценили да је локација Пунгје-ри спремна и саопштили да се уочава стална активност код северног улаза на полигон. Они се питају да ли је могуће да је проба отказана и примећују велики број људи на локацији код тог полигона.

Истражитељи не знају да ли активност показује да је нека проба отказана, да ли је постројење у приправности или ће проба убрзо да се спроведе, наводи се на сајту 38 Нортх, који је део америчко-корејског института Универзитета Џон Хопкинс у Балтимору. Аналитичари оцењују да је снимљена активност неуобичајена и да је могуће да је део севернокорејске пропаганде.

Северна Кореја покушава да развије ракете са нуклеарним главама које имају домет и до америчке територије, и досад је спровела пет нуклеарних проба од којих две 2016. године.

Бројни посматрачи су рекли да су уверени да ће ускоро доћи до шесте нуклеарне пробе. Упућени су веровали да ће се то догодити у априлу, како би се подударило са прославом годишњице оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга, или годишњицом формирања севернокорејске војске, али то се није догодило.

Пјонгјанг је у понедељак, 1. маја саопштио да су спремни да спроведу пробу „у сваком тренутку“.

Јачање севернокорејског нуклеарног и балистичког програма доприноси порасту тензија на полуострву последњих месеци.