Прочитај ми чланак

ЈОШ ЈЕДНА ИЗДАЈА: Србима са Косова не признају српске пасоше

0

Аутобуским агенцијама које саобраћају између Србије, Косова и Македоније речено је да Приштина више не признаје српске пасоше које косовским Србима издаје Координациона управа при Министарству унутраљњих послова Србије, потврђено је Радију Слободна Европа.

Из надлежних институција Косова још нису потврдили да ли постоји одлука о томе, а изјаву за Слободну Европу је једино дала министарка за дијалог Едита Тахири, која је рекла да пасоши Координационе управе „никада нису били важећи на Косову, јер су били илегални“.

Према њеним речима, Координациона управа је за Косово илегална структура. Земље које су нас признале, нису признале те пасоше. Такође, Европска комисија је саопштила да када буде наступила визна либерализација, она ће важити само за носиоце косовских пасоша, али и не за оне које имају ове илегалне пасоше.

Ми смо сада отворили наше канцеларије Цивилног регистра у општинама на северу како би грађане снабдели нашим пасошима, казала је Тахири. Она, међутим, није имала сазнања да ли је усвојена нека нова одлука у вези спорних пасоша.