Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА – БУРНA РAСПРAВA У СAБОРУ: Срби бране ХДЗ владу!

0

Тројица српских посланика из редова СДСС-а, предвођена Милорадом Пуповцем, дају пуну подршку хрватском премијеру Aндреју Пленковићу који се грчевито бори да очува власт.

Због подршке српских посланика у Сабору, Пленковићу су окренули леђа и појединци из ХДЗ-а, а после изненадне кризе власти, остаје отворено питање да ли и даље премијер има већину у парламенту.

Хрватска је на корак до нових ванредних избора, а одлука да ли ће они и бити расписани могла би бити донета већ у четвртак.

ТЕШКЕ РЕЧИ

У расправи о одговорности министра Марића у Сабору чуле су се тешке речи, а многи посланици су тражили да он буде смењен. Оптужбе су пљуштале са свих страна, и једини закључак после тога је да су мале шансе да садашња влада опстане и као мањинска.

Наиме, сукоб у актуелној влади између ХДЗ-а и Моста кулминирао је питањем поверења министру финансија Здравку Марићу, који је у владу дошао из „Aгрокора“.

Мост је тражио његову смену, тврдећи да после агоније највеће хрватске компаније не може да води Министарство финансија, а Пленковић му је дао пуно подршку.

Лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац, који је до сада подржавао владу „из даљине“, тврди да није време за нове изборе, јер је нова влада покренула реформе и Хрватској је потребна стабилност.

Иако је Пуповац до сада критиковао премијера Пленковића што није био енергичнији у склањању спорне табле у Јасеновцу, СДСС му је давао подршку.

Тако и сада Пуповац настоји да се очува овај кабинет, али то више не зависи само од њега.