Прочитај ми чланак

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ УКРАЈИНСКИХ ЕКСТРЕМИСТА У ОДЕСИ: Запалили су и убили око 50 људи

0

Данас је прошко тачно три година од напада прозападних украјинских екстремиста на зграду Дома синдиката у лучком граду Одеси, када је на најсвирепији начин погинуло скоро 50 људи.

Припадници украјинског ултранационалистичког и профашистичког покрета „Десни сектор“ су 2. маја напали демонстранте који нису желели да признају прозападни екстремистички пуч у Кијеву и који су камповали на тргу испред зграде Синдиката у центру Одесе. Екстрремисти су запалили зграду регионалног Дома синдиката, у којој је био смештен народ који није желео да живи под западном окупацијом Украјине.

Радикалне групе су, такође, запалиле и шатор испред зграде, у којем су активисти покрета „Куликово поље“ прикупљали потписе за одржавање референдума о федерализацији Украјине и именовању руског језика за званични. Из зграде су се чули хици, а ниједно амбулантно возило нити полиција нису виђени у близини зграде.

Хулигани су се касније придружили активистима Мајдана који су подржавали протесте у Кијеву.

Када је напад проевроских екстремиста почео, бројни демонстранти су потражили спас унутар зграде Синдиката, где су међутим остали заробљени док су хулигани убацивали молотовљеве коктеле кроз прозоре.

Зграду је потпуно захватио пожар, а многи зароблени демонстранти су скакали са прозора покушавајући да побегну, међутим, ту су их мучки дочекивали екстремисти који су их буквално линчовали. Према званичним подацима најмање 48 људи је погинуло, а више од 200 је повређено у пожару и сукобима.

За многе данас у Одеси живот је од тогадана почео као преживљавање „под окупацијом“. Ипак, борбени дух људи у овом мултинационалном граду – који се по природи противи расизму и неофашизму који повезују са новом владом у Кијеву – и даље је веома јак.

Русија је у више наврата позивала Кијев да спроведе брзу и транспарентну истрагу, но од тога ништа није никад било.

Украјински истражитељи су рекли да је већина људи умрла због удисања токсичних хемиклаија које су, наводно, откривене у згради. Међутим ова тврдња даље није истраживана, а истрага која је трајала месецима није дала никакве коначне резултате.

ПРЕТУКЛИ ГА ЗБОГ РУСКОГ ЈЕЗИКА

Рус А.А., који је рођен у Одеси, а тренутно живи у Србији, за Србин.инфо је испричао каква је била судбина људи, који говоре руски, у Одеси тих дана:

„Мој рођак, који живи у Одеси, тог 2. маја. 2014. је изашао да купи себи цигаре, као што је чинио целога живота. На трафици налетео је на групу екстремиста који су га пребили, да је једва преживео, само зато што је продавачици затражио дуван на руском. Иначе, био је обучен лежерно, са папучама на ногама, те је било свакоме јасно да изашао из своје куће, да је Одешанин, а не неко које дошао са стране, који је странац у Одеси, закључује А.А. за нашпортал, који из страха да се неште не деси његовој родбини у овом граду замолио да ставимо иницајале у његовој изјави.

Злочин таквих размера какав се догодио пре три године у Одеси одавно је морао имати судски епилог, али у водећим земљама Запада правило је да се не броје жртве оних који су геополитички неподобни. С друге стране, злочинци имају зелено светло за даље деловање јер штите интересе Запада.

Путин: Свет нема право да заборави на трагедију у Одеси

Годишњица трагедије у Одеси, када је након сукоба присталица и противника Евромајдана 2. маја 2014. године у згради синдиката изгорело 48 особа, обележава се у напетој атмосфери и уз појачане мере безбедности. Док грађани полажу цвеће испред зграде у којој су горели живи људи, украјинске власти ангажовале су на обезбеђењу реда чак 3.000 полицајаца, а међу њима и 300 припадника екстремно батаљона Aзов.

У међувремену, за ове три године виновници тих догађаја нити су пронађени, нити кажњени.

Путин

„Међународна заједница нема право да заборави, нити да допусти да се слични варваски злочини понове у будућности“, рекао је председник Русије Владимир Путин на конференцији за новинаре одржаној после разговора са Ангелом Меркел.

Полиција у Одеси жени одузела георгијевску ленту

Управа полиције Украјине за Одеску област је саопштила да је од жене одузет један од главних симбола Дана Победе, георгијевска лента, са којом је она покушала да прође на Куликово поље. У саопштењу полиције се наводи да је „жени дато објашњење и да је лента одузета”. Притом се не наводи да ли је жена на крају пуштена на Куликово поље, преноси „Взгляд”. Због великог броја људи који су стигли у Одесу поводом обележавање треће годишњице од трагедије, пооштрен је режим пропуштања људи на Куликово поље.

Међународна заједница нема право да заборавља трагедије попут оне која се догодила у Одеси 2014. године, рекао је председник Русије Владимир Путин на конференцији за штампу одржаној после разговора са кацеларком Ангелом Меркел и истакао да одговорни још увек нису пронађени и кажњени.   

„Сећате се да се пре тачно три године у Одеси догодила страшна трагедија, украјински националисти сатерали су немоћне људе у Дом синдиката и живе их запалили“, рекао је Путин, преносе руски медији.

Шеф руске државе нагласио је да кривци за злочин још увек нису изведени пред лице правде и кажњени. 

„Међународна заједница нема право да заборави, нити да допусти да се слични варваски злочини понове у будућности“, додао је он.

Патријарх Кирил

Патријарх Кирил се помолио за жртве трагедије у Дому синдиката у Одеси
погинулих 2. маја 2014. године у Дому синдиката у Одеси, рекао је за РИА Новости портпарол партијарха, свештеник Александар Волков.

„Данас, на трећу годишњицу трагедије у Одеси, патријарх се за време богослужења у Покровском манастиру помолио за људе који су погинули у Дому синдиката“ , рекао је Волков.

После државног удара у Украјини активисти „антимајдана“ су у знак протеста подигли шаторе на тргу Куликово поље у Одеси. 2. маја 2014. су их напали ултрас навијачи фудбалских клубова из Харкова и Одесе и радикали „евромајдана“. Активисти „антимајдана“ су се повукли у Дом синдиката који је ускоро почео да гори. Услед пожара погинуло је 48 људи, а неки блогери су писали да је било 217 жртава, док одески сајт „Тајмер“ наводи податке о 116 погинулих, позивајући се на изворе у правосудним органима и форензичаре.

Истрага трагедије у Одеси се наставља од новембра 2014. године, а судске расправе се због различитих разлога одлажу. Међународне организације су више пута указивале Кијеву на то да у истрази трагедије нема никаквог прогреса.

Припадници Службе безбедности Украјине данас претресају домове активиста друштвено-политичког покрета „Куликово поље“ које помаже рођацима погинулих у овој трагедији, јавља локално интернет издање „Тајмер“.