Прочитај ми чланак

1. МАЈ – парада у Москви, хаос у Истанбулу и Паризу (ВИДЕО)

0

Први мај у свету, за разлику од Србије, много немирнији. У Истанбулу, где је обележавање овог празника забрањено, сузавац и демонстрације.

Слично је било и у Грчкој, док је у Москви потпуно другачија слика.

Сузавцем и гуменим мецима полиција је покушала да растера демонстранте, који су кренули у марш ка истанбулском тргу Таксим, како би обележили Празник рада.


30.000 полицајаца распоређено је током дана у Истанбулу. Они су зауставили око 200 учесника протеста у кварту Гајретепе у европском делу Истанбула, који су кренули ка чувеном тргу упркос томе што су им градске власти забраниле марш. Ухапшено је више од 60 особа.

Демонстранти, које су чинили припадници левичарских група, узвикивали су “Живео Први мај, не диктатору”.

Неколико хиљада људи учествовало је на прослави Празника рада у званично за то одређеном подручју, у кварту Бакиркој у близини међународног аеродрома у западном делу града.

А, на другом крају Европе, у Москви око 130.000 људи учествовало је у маршу синдиката поводом Међународног дана рада. Неки од учесника су дошли са идејом да пошаљу поруку радника, а неки су ту због носталгије.

“Само ако покажемо јединство, можемо доказати влади да представљамо снагу и моћ народа”, каже један Рус.

“Ово је фестивал из доба мог детињства, желим да тако остане заувек.”

“Надамо се да у нашој земљи неће бити толико беде, као у другим земљама”, наводе окупљени у Москви.

Окупљања поводом Првог маја у Русији су организована у 737 градова и регионалних центара. Међународни празник рада обележава се широм света у знак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 радника у Чикагу, тражећи боље услове живота, ступило у штрајк и обуставило рад.

Француска полиција испалила је сузавац на демонстранте који су током радничког марша поводом Првог маја у Паризу почели да гађају полицију Молотовљевим коктелима.

Годишњи марш поводом радничких права ове године је укључио позиве да се десничарској кандидаткињи Марин ле Пен онемогуц́и да победи у другом кругу председничких избора у недељу, јавља АП.

Према наводима медија, најмање три полицајца су повређена у том инциденту.

Очевици тврде да има рањених и међу демонстрантима, иако никаквих званичних информација још увек нема.

„Група младих с капуљчама на глави гадјала је полицију каменицима и бацала молотовљеве коктеле“, навела је полиција и додала да је одговорила бацањем сузавца.

Поворка, коју су водила четири синдиката са плакатом „Против социјалног назадовања, против екстремне деснице“, морала је да буде заустављена у неколико наврата.

Синдикати су поред традиционалних бољих захтева рада ове године протестовали против кандидаткиње екстремне деснице Марин Ле Пен која је заједно с кандидатом центра Емануелом Макроном ушла у други круг председничких избора који ће бити одржани у недељу.

У Француској влада тензија у становништву због другог круга избора који се одржава док је у земљи на снази ванредно стање уведено после неколико терористичких напада.