Прочитај ми чланак

СКОПЉЕ: Стигао амерички изасланик; полипција хапси организаторе демонстрција

0

У Скопље, на сусрете са лидерима, стигао је амерички изасланик Хојт Брајан Ји. СДСМ најављује скоро формирање владе.

Македонска полиција ухапсила је четворицу од укупно 15 особа означених као организатори насиља у парламенту, у којем је повређено стотинак особа, а земља доведена на ивицу ванредног стања.

Фото: Танјуг/АП

У Скопље, на сусрете са лидерима, стигао је амерички изасланик Хојт Брајан Ји. СДСМ најављује скоро формирање владе. ВМРО-ДПМЕ оптужује ривале за изазивање грађанског рата.

Имена најмање 15 особа, међу којима су и организатори протеста „За заједничку Македонију“, налазе се на списку за привођење које је скопско тужилаштво током ноћи предало полицији.

Током дана, полиција је, према незвнаничним информацијама, ухапсила четворицу од укупно 15 особа које се сматрају одговорним за насиље у Собрању, укључујучи и начелника Управе за безбедност и контраобаавештајни рад.

Скопски медији су, претходно, објавили да се међу „лицима са потерница“ налазе организатори протеста „Заједно за Македонију“, који већ два месеца демонстрирају на улицама македонских градова.

Потерница је састављена пошто је полиција прегледала снимке насиља из холова Собрања, укључујући батинање лидера СДСМ-а Зорана Заева, те нападе на његову заменицу Радмилу Шећеринску и шефа Aлијансе за Aлбанце Зијадина Селу.

Најаве хапшења нису претерано подигле страсти у полупразном Скопљу, али су две најзначајније политичке странке наставиле рат саопштењима о ишчекивању сусрета са званичником Стејт департмента Брајаном Хојтом Јијем.

„Нема места политици подела, тензија и дестабилизације“, навео је СДСМ, најављујући да ће, пошто је на место председника Собрања изабран Талат Џафери, ускоро бити формирана и нова влада.

Доминација социјал-демократа на политичкој сцени овог тренутка не значи, међутим, да ће се ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског лако повући са власти, пошто је та партија оптужила ривале да су у покушају да спроведу „Тиранску платформу“ умало изазваали грађански рат.

Осим званичника СДСМ-а, на списку партије Николе Груевског налазе се и „новинари и експерти који су заједнички органиизовали преформанс – избор председника Собрања“.

За кључни догађај дана, Македонци су прогласили долазак Брајана Хојта Јија, који у распореду за недељу и понедељак има сусрете са председником Ђорђем Ивановим, новоизабраним председником парламента Талатом Џаферијем и лидерима водећих политичких странака.

Председник Иванов, претходних недеља, избегавао је сурете са међународним представницима, који су у Скопље долазили покушавајући да га убеде да промени одлуку и мандат за састав нове владе додели Зорану Заеву, који је прикупио потписе 65 од 120 посланика у Собрању.

Иванов је негативан став према новој коалицији објашњавао „одбраном устава“, наглашавајући да је заједнички документ албанских странака, који ВМРО-ДПМНЕ назива „Тиранском платформом“, у ствари „документ стране земље донесен под вођством страног лидера“.