Прочитај ми чланак

ПОДЕЛЕ: Део организатора „Протеста против диктатуре” се повлачи

0

Потписани као „Група грађана који су ту од првог дана протеста" оптужују остале за личну промоцију и урушавање "духа протеста"

„Група грађана који су ту од првог дана протеста“, како себе називају, саопштили су за Данас да неће више учествовати у организацији протеста, неће носити транспаренте као до сада, јер не могу да „нађу заједнички језик“ са осталим логистичарима и неформалним организаторима, које оптужују за личну промоцију.

– Поново смо избегли уједињење, насупрот томе дошло је до личне промоције. За ових двадесет и пет дана нажалост ништа се није променило. Захтеви нису испуњени и о њима се ни не прича у Народној скупштини. Унутра нам је и забрањен улазак као и остатку народа. Првих недељу дана протеста у медијима се водила хајка да неко тајно организује протест, што се на крају очигледно и догодило. Ове шетње тренутно немају никакав конкретан циљ. Као да се сваки дан намерно обесмишљавају најављеним перформансима и акцијама које организује мали круг људи – објаснили су они, и навели као пример период пре ускршњих празника, када, према њиховим речима, није било потребе да се било шта смишља, није било логистичара, а порука њихове шетње се ефикасно ширила. Како тврде, ово сада није дух протеста од пре Ускрса.

– Не желимо да обесхрабримо људе да долазе сваки дан на протесте, али сматрамо да би у будућности протести били ефикаснији ако би се одржавали периодично и са конкретним акцијама и захтевима – предлажу они, наводећи да њихов предлог остали предводници протеста нису разумели, те зато долази до разилажења.Истичу да им је и циљ заједнички.

Ипак они истичу да се ни у будућности неће појављивати као организација, да они не желе да се називају било каквим именом и на тај начин стичу неку личну корист, већ је њихов циљ био и остао масовна побуна свих грађана против једног режима.

– Не одвајамо се као организација већ као група младих истомишљеника који су се првог дана протеста упознали и желе да раде за добробит свих грађана Републике Србије. Наша историја нам је показала да се превратима, односно сменом људи у институцијама, ништа не постиже. Мора се направити идејна промена у раду тих институција.