Прочитај ми чланак

Марин Ле Пен већ „одабрала“ премијера

0

Париз -- Кандидаткиња крајње деснице за председника Француске, Марин Ле Пен, већ зна кога би именовала за премијера уколико буде изабрана у другом кругу 7. маја.

Она је то место наменила Николи Дипон-Ењану, евроскептику који није члан њене странке Национални фронт.

Фото: АП

Ле Пен, која је Француској обећала референдум о изласку из ЕУ, рекла је да ће заједно са Дипон-Ењаном (56) „изградити владу националног јединства која ће окупити људе одабране због њихових способности и љубави према Француској“, преноси данас АФП.

Као и Марин Ле Пен, Дипон-Ењан, који је изгубио у првом кругу председничких избора освојивши само 4,7 одсто гласова, рекао је да се залаже за одбацивање евра.

Његова подршка Ле Пеновој „у име патриотизма“ довела је до оставке два званичника његове националистичке странке „Устај Француско“ и до скупа више од 200 демонстраната испред градске скупштине у месту Јер у париском региону, чији је он градоначелник.

Недељу дана уочи одлучујућег круга председничких избора, Ле Пен је данас обишла фабрику алуминујума на југу Француске, чији је рад споран јер деценијама испушта отровни отпад у медитерански природни резерват, и том приликом је обећала да ће се заложити за визију „истинске екологије“.

Она је данас, такође, положила венац на споменик у Марсеју у знак обележавања француског националног дана сећања на жртве депортовања француских Јевреја у нацистичку Немачку.

Ле Пен настоји да смањи вођство од 19 одсто гласова које, према анкетама, ужива њен ривал, независни центристички кандидат Емануел Макрон, а који је за данас најавио посету меморијалном комплексу посвећеном Холокаусту у Паризу.

Према резултатима најновијих анкета, многи гласачи сумњају да ће иједан од два председничка кандидата моћи да реши проблем хроничне незапослености или да одговори на безбедносна питања, преноси Ројтерс.

Истраживање које је спровео Институт Ифоп за „Журнал ди диманш“ указује на два кључна „бојна поља“ у тренутку када Макрон и Ле Пен улазе у последњу недељу кампање, за коју се очекује да ће се фокусирати на економију и границе Француске.

Већина анкета предвиђа да ће Макрон, бивши министар економије, победити са 59 до 60 одсто освојених гласова, мада је Ле Пен протекле недеље добила замајац и Макроново вођство смањила за око пет процената.

Према резултатима истраживања Ифопа, 45 одсто гласача верује да ниједан од финалиста неће ставити тачку на незапосленост, док 36 одсто испитаника каже да ниједно од њих двоје није способно да заштити Француску од напада.

Такође, према резултатима исте анкете, 42 одсто гласача не верује да би Макрон и Ле Пен могли да уједине земљу после вишемесечне љуте кампање, док се 43 одсто Француза пита да ли би они уопште били кадри да управљају земљом.

Исход одлучујућег круга избора за француског председника зависиће умногоме од неодлучности гласача и потенцијално ниског нивоа излазности, закључује британска агенција.