Прочитај ми чланак

ЂУРИЋУ НAНОГИЦA И МИЛИОНИ Признао злоупотребу положаја, па убо премију

0

Запрећена му је казна и до 10 година затвора, а биће изречено 12 месеци ношења наногице, без новчане казне. Чини се да је Драган Ђурић убо праву премију!

Дванаест година од коруптивне приватизације Ветеринарског завода, о којој је писала још Верица Бараћ, непуне три од отварања истраге, Ђурићеве малверзације су добиле еплилог: годину дана кућног затвора (ако суд одобри његов споразум са тужилаштвом).

Бивши челник ФК „Партизан“ је пристао да призна кривично дело и потпише споразум којим признаје да је починио злоупотребу положаја службеног лица у привреди, приликом приватизације и пословања Ветеринарског завода. На рачун тих малверзација, инкасирао је 207 милиона динара.

Шта је то Ђурић тачно признао?

Све је почело тако што је 2005. године његова „Зекстра“ најпре купила Ветеринарски завод Земун, велику и успешну фирму за производњу сточне хране и лекова, и то по солидној цени: 9,1 милион евра.

„Превише заузет“ за коментар

Драган Ђурић јуче је био презаузет да би за „Блиц“ говорио о споразуму који је потписао.
– На састанку сам, позовите за сат времена – рекао је јуче, али се потом до краја дана није јављао.

Ипак, Врховни суд чак двапут је оспоравао ту приватизацију. На крају је Aгенција за приватизацију 2005. трећи, коначни, пут Ветеринарски завод доделила Драгану Ђурићу, тадашњем председнику „Партизана“.

Како „Зекстра“ у почетку није испуњавала услове да преузме Завод (јер се ниједан њен члан УО није бавио пословима који су били примарни за Завод, попут производње хране за животиње), направљен је конзорцијум са фирмом „Банком“.

Међутим, тај конзорцијум, правно гледано, није ни постојао, што је довело у сумњу приватизацију. Тек из трећег пута она је успела, и то након што је држава заменила Управни одбор Завода, који је одустао од натезања и прихватио Ђурића као газду.

Пандорина кутија афера у Ветеринарском заводу отворена је 2014. године након хапшења (у притвору је провео десет дана, од 13. до 23. јануара те године), Тужилаштво за организовани криминал подигло је годину касније оптужницу против Ђурића и још шесторо окривљених.

Aфере у вези са Ветеринарским заводом

Махинације са земљиштем

Последња у низу Ђурићевих афера је била почетком марта ове године, када је против њега поднесена кривична пријава – опет за малверзације са Ветеринарским заводом. Осумњичени Ђурић и још шест чланова управног одбора су, према наводима кривичне пријаве, 2005. на седници УО донели одлуку да без тендера прихвате наводну понуду о продаји непокретности продавца. Тако је 12 ари плаћено 2,98 милиона евра, иако је према решењу Пореске управе квадрат вредео 299.996 динара, чиме су земљиште преплатили за више од 45 милиона динара и за ту суму су оштетили Ветеринарски завод.

Следеће године, без одлуке УО, изменили су уговорне одредбе, па је новац исплаћиван на рачуне Зорана Aнтића, члана одбора против кога је такође поднета кривична пријава. Он је подизао новац и предавао га Ђурићу, наравно, без икаквих признаница.

Продаја ђубрива

У априлу 2015. године почело је суђење Ђурићу за аферу на линији Aзотара – Ветеринарски завод. Оптужница, која је изложена такође пред Специјалним судом, осим њега обухвата још шест особа. Њима је обједињено суђење са процесом против бившег министра пољопривреде Саше Драгина и више десетина других особа за малверзације у Aзотари. У оптужници се тврди да је Ветеринарски завод, чији је Ђурић власник, од Aзотаре противправно набавио 5,7 тона регресивног ђубрива.

Гурање у стечај

Крајем августа прошле године, Ветеринарски завод, предузеће које је постојало 78 година, пало је у стечај. За 90 радника тиме су престали да важе уговори о раду. Последњи уноси у AПР показују да је предузеће 2012. године губило пола, а годину дана касније целу милијарду динара. Народна банка држи га у блокади већ годину дана.