Прочитај ми чланак

ОВО ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ СПОРТ: Ватерполо од лета уводи 8 великих промена правила!

0

Селектор Србије прокоментарисао промену правила као нехуману

Ватерполо какав знамо одлази у историју, пошто ће од лета 2017. године бити уведено осам нових правила, која ће тотално променити овај спорт!


Србија је у ватерполу већ неколико година најдоминантнија сила, а како ће се наши делфини предвођени Дејаном Савићем прилагодити на нова правила, покушао је да одговори управо селектор наше репрезентације.

Он ће сада морати додатно да сузи избор када буде позивао играче, јер је ФИНА одлучила да са 13 смањи број репрезентативаца на 11. Такође, смањиће се време напада, као и димензије терена, али и казна за искључења и још неколико промена која ће битно утицати на промену ове игре, нарочито када је динамичност у питању.

– Губимо два човека и ако остану три искључења све постаје замршено. Било је идеја да то важи само за Игре, али ФИНА тражи да сва такмичења под њеном јурисдикцијом буду са тим параметрима – рекао је Савић за Спортски Журнал.

Ипак, Савић верује да ће Србија бити спремна за напад од 25 секунди, уместо досадашњих 30.

– Наравно, у предности је онај ко се први прилагоди. Радили смо на томе и верујем да ћемо да одговоримо том изазову.

Савић ипак сматра да оваква промена правила није хумана за играче.

– Напори ће за играче бити далеко тежи. Ако остану само три личне за очекивати је критеријум који би раније прекршаје за избачаје сада претварао у обичан фаул. Игра би постала тврђа и напрезање би било веће. Шта ће све то значити за играче – не треба да говорим.

– Како ћемо, са којим снагама уопште стизати до последње четвртине. И не заборавите да ће играчи на полувремену имати два минута мање за одмор. Да кажем у најмању руку, да није хумано – истиче Дејан Савић.

Ово су и све промене које се уводе у ватерполу:

1. Смањење терена са 30 на 25 метара

2. Смањење броја играча са 13 на 11

3. Смањење напада са 30 на 25 секунди

4. Време искључења са 20 на 15 секунди

5. Укупно два тајм аута уместо четири

6. Одмор између друге и треће три уместо пет минута

7. Топљена лопта голмана није петерац него контрафаул

8. После корнера нови напад 15 уместо 30 (25) секунди