Прочитај ми чланак

НАПРЕДЊАЦИ ОПЕТ СЛАГАЛИ: Највише негативних прилога о Вучићу

0

“Према Биродију, Александар Вучић је имао највише негативних прилога (у предизборној кампањи) на РТС-у, апсолутно највише негативних прилога на ТВ Н1, на ТВ Б92 је заузео друго место по броју негативних прилога, а на ТВ Хаппy, која је наводно режимска телевизија, заузео је треће место од 11 кандидата.” РТВ, 18. 4. 2017.

КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић недавно је, гостујући у емисији Прави угао на Радио-телевизији Војводине, говорио и о протеклој предизборној кампањи у медијима и закључио, у складу са доминантним наративом напредњака да се Вучић борио сам против свих, да је највише негативних прилога у кампањи на неколико телевизија имао управо Вучић. Позивајући се на резултате мониторинга Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ), Мартиновић је рекао да је Вучић имао највише негативних прилога на РТС и Н1, на Б92 је у том погледу заузео друго, а на телевизији Хепи треће место.

Слично као и његов страначки колега Владимир Орлић, и Мартиновић селективно износи податке из извештаја БИРОДИ-ја, бави се само негативним, игноришући позитивно представљање, где Вучић доминира што као кандидат, што као председник Владе.

Наиме, БИРОДИ је мерио временску заступљеност председничких кандидата, у централним информативним емисијама на телевизијама РТС, Н1, Прва, Б92, Пинк и Хепи – у секундама, као и тоналитет представљања – позитивно, негативно и неутрално. Праћена је и Вучићева заступљеност у функцији председника владе, јер се тако стиче прави увид о двострукој доминацији медијским простором у кампањи.

Према налазима БИРОДИ-ја, у периоду од 3. до 30. марта, у централним информативним емисијама на РТС-у Вучић је као председнички кандидат заиста имао највише “негативних” секунди – цела два минута. Мартиновић је у праву и када говори о Н1, где је Вучић први на листи по времену са негативним тоналиетом – 290 секунди. “Правилно” је прочитао Мартиновић и редослед на телевизијама Б92 и Хепи, али није читао до краја, није читао како и колико је приказан у позитивном тону, па се може стећи утисак да се о Вучићу извештавало негативније него о свима или већини других кандидата.

Могли бисмо још да се играмо процентима, па да рачунамо однос позитивних и негативних секунди, па да одатле извлачимо и нове статистике, али овде заправо треба обратити пажњу на апсолутне бројеве – на РТС-у је Вучић као кандидат за месец дана добио равно два негативна минута, на Н1 нешто мање од пет, на Б92 55 секунди, на Хепију 47. Дакле, укупно мање од десет минута. Истовремено, на истим овим телевизијама, време које је добио у позитивном тону је значајно веће – на РТС око 15 минута, на Н1 око 10.5, на Б92 око 28 и на Хепију око 24. Укупно – око 77.5 минута.

Када се гледају све посматране централне информативне емисије заједно (Мартиновић је случајно или намерно прескочио Пинк и Прву) – победу по броју негативних секунди не односи Вучић, већ Вук Јеремић са око 19.5 минута, наспрам Вучићевих 10.3. Истовремено, Вучић је убедљиви победник у времену које је добио у позитивном контексту – око 353 минута, први следећи је Војислав Шешељ са око 72, затим Саша Јанковић са око 66, док је Вук Јеремић добио тек 64.5 позитивних минута. Дакле, Вучић има тек нешто више од 10 негативних минута наспрам 353 позитивних у централним информативним емисијама у кампањи на посматраних шест телевизија.

На све то треба додати и време које је Вучић добио као председник Владе са позитивним тоналитетом – 28.185 секунди (скоро 470 минута) – где је још израженија његова доминација.

“Функционерска кампања је обележила и ову изборну кампању. У том погледу, главни и једини протагониста је био Александар Вучић. Свеприсутност Вучића се огледа у десетоструко већој заступљености, у случају када се споје председничка кандидатура и функција премијера. Управо спој ове две улоге је у немалом броју случајава доводио до кршења Закона о Агенцији за борбу против корупције, члан 29.2”, наводи се у саопштењу БИРОДИ-ја.

Питали смо Мартиновића да ли селективним изношењем података из цитараног извештаја гледаоце доводи у заблуду, те зашто је прескочио телевизију Пинк, где је Вучић – и као кандидат и као председник Владе – за четири недеље предизборне кампање добио свега 11 секунди негативног простора, али одговоре нисмо добили.

Дакле, пажљиво читање резултата мониторинга БИРОДИ-ја показује нешто што је, иначе, било очигледно – свако ко је гледао телевизију у кампањи није могао да не примети да Вучић доминира вестима, дневницима, било као кандидат, било као председник Владе. Пажљиво читање показује да Мартиновић износи само податке о негативној заступљености како би показао да Вучић није миљеник медија, а прескаче податке о позитивном тоналитету, који му не одговарају, због чега добија оцену “неистина”.

Иначе, и те негативне секунде потрла је Вучићева свеприсутност у функцији премијера, као и неколико дугометражних гостовања у емисији Ћирилица на ТВ Хепи, као и у емисијама на Пинку.

Мартиновић је, међутим, приметио како је у једној емисији на РТС-у било 7-8 кандидата, жалећи се што ту Александар Вучић није позван.

“На РТС-у сте имали 7-8 кандидата, једино није било кандидата СНС-а Александра Вучића. Емисија је тако конципирана, није позван, позвано је 7-8 председничких кандидата, није позван нико из изборног штаба Александра Вучића”, рекао је Мартиновић.

Претпостављамо да је говорио о емисији “Да, Можда, Не” у којој су гостовала четири кандидата – Ненад Чанак, Бошко Обрадовић, Саша Радуловић и Александар Поповић. Међутим, не треба заборавити да је Вучић сам гостовао у емисији “Око” на РТС-у, за разлику од ове четворице кандидата, као и да није одговорио на бројне позиве опозиционих кандидата, који су захтевали ТВ дуел.