Прочитај ми чланак

КОСАЧОВ: Моје саучешће народу Црне Горе

0

"Црногорске власти су се руководиле опортунистичким разлозима приликом одлучивања о приступању земље у НАТО", сматра председник Одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

– Можемо само да изјавимо саучешће братском народу Црне Горе који није успео да се супротстави свом политичком руководству које је остало у прошлости и решава сопствене опортунистичке проблеме – изјавио је руски сенатор.

Константин Косачов је председник Комитета Савета Федерације за међународна питања.

Према мишљењу Косачова, Северноатлантски пакт је остао без неопходне улоге након завршетка Хладног рата.

– Сâмо очување војног блока приморава алијансу да вештачки измишља спољне претње и уједињује под својим заставама оне који су, чак не верујуц́и у претње, спремни да понизно уђу у редове тзв. вец́ине – истакао је Косачов.

Он је такође нагласио да НАТО заправо не смањује број претњи на европској територије, већ их, напротив, изазива.

– Ово је савез генерала који се припремају за већ завршен рат – додао је Косачов.

Раније је своје жаљење за приступање Црне Горе НАТО-у изразило Министарство спољних послова Русије.

Министарство је саопштило да је садашње руководство земље игнорисало вољу скоро половине становништва које је против приоритета НАТО-а у спољној политици земље.

Министарство спољних послова сматра да ће улазак земље у алијансу „забити клин у пријатељске односе Црногораца са Србима и Русима, засноване на дубоким историјским традицијама“.

У петак је црногорски парламент гласао за улазак земље у НАТО.

У парламенту се налазило 46 од 81 посланика и сви присутни подржали су закон о приступању споразумима пакта. Констатовано је да на гласању није било представника парламентарне опозиције.