Прочитај ми чланак

Албанска нарко-војска претња југу и полицији

0

Регистровани контакти Албанаца из Бујановца и екстремиста у Македонији. Могући напади на државне установе и патроле МУП. Стефановић: Предузете су мере, грађани нека не брину

НАШЕ безбедносне службе регистровале су контакте између албанских есктремиста са југа Србије и њихових сабораца у Македонији, и то баш у ноћи када се баук грађанског рата надвио над овом земљом – сазнају „Новости“.

Српски оперативци проверавају природу ове комуникације у светлу повампирења идеје о стварању „велике Албаније“ и раде у појачаном режиму како би се спречило преливање тензија ка Прешеву и Бујановцу.

– Према оперативним подацима, екстремни Албанци у општинама на југу централне Србије немају снагу да озбиљније угрозе стабилност државе, али се не искључују терористички акти ограниченог дејства. То конкретно значи да се у наредним данима мора обратити пажња на безбедност полицијских патрола и државних установа у том подручју – објашњава наш саговорник.

О запаљивој атмосфери у Македонији и могућим последицама по нашу земљу јуче је расправљао и Биро за координацију служби безбедности. Премијер Александар Вучић ванредно је заказао седницу овог тела након што је француски суд ослободио терористу ОВК Рамуша Харадинаја, а насиље које се догодило у македонском парламенту прети да ескалира у сукоб већих размера.

Према нашим информацијама, безбедносни подаци показују да би дешавања у Македонији могла да буду „показна вежба“ за оно што Албанци спремају за север Косова и југ централне Србије. А провокације и претње Едија Раме, Хашима Тачија и Јонуза Муслијуа о прекрајању граница само су увод у радикалну фазу плана стварања „велике Албаније“.

Како тврде наши извори, постоје обавештајне информације да је пре месец дана на десетине наоружаних ветерана ОВК прешло са територије КиМ у Македонију.

Отприлике у исто време, као што су „Новости“ већ писале, наше безбедносне службе уочиле су активности терористе и злочинца Шефћета Муслијуа, који је у Гњилану 18. априла са локалним вођама тзв. Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе договарао бомбашке нападе на куће Албанаца, а за које би били оптужени Срби.

Српске обавештајне службе такође су уочиле да Шефћет и његов саборац Љирим Јакупи, познатији под надимком Нациста, полако губе улогу вођа у албанском корпусу на југу Србије. Регистрована је нова генерација екстремних Албанаца, која води „војску криминалаца“ (баве се шверцом наркотика, оружја и миграната) и која по потреби лако може да се трансформише у терористичку организацију.

Пред седницу Бироа министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да се, не само последњих недеља и месеци, већ годинама интензивно ради на анализи и процени свих могућих сценарија у државама у окружењу које су показале знаке нестабилности.

ПЕКИНГ: РАЗУМЕМО БРИГУ О КОСОВУ

ПОСЛЕ разговора са низом страних амбасадора у Србији и руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом, Вучић је јуче добио и поруку из Пекинга, од министра спољних послова Ванга Јиа.

Кинески званичник навео је да су они са пажњом пратили догађаје око Харадинаја и да разумеју бригу српске стране о Косову:

– Подржавамо залагање Србије да дијалогом дође до политичког решења и наставићемо да одржавамо комуникацију о том питању.

– Опрезни смо већ годинама због ситуације на јужним границама. Не очекујемо да било ко угрози безбедност Србије, али смо спремни, ако то било коме падне на памет, да снажно одговоримо. Предузете су све мере и грађани Србије не морају да брину – рекао је Стефановић.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић, каже за „Новости“ да је на југу Србије стање стабилно:

– Нема назнака могућих инцидената. Безбедносне службе прате и анализирају ситуацију на терену и сходно томе координирају свој рад.

Шеф дипломатије Ивица Дачић је поручио да оно што се дешава у нашем јужном суседству не представља локалну невољу већ проблем за цео регион:

– Србији се сада отворено прети чак и из делова централне Србије. Све ово се не дешава случајно, Албанци нису толико храбри да сами говоре о „великој Албанији“. Зато је важно да се у Србији сачува политичка стабилност. Албанци играју на све или ништа, а поручујем им да се не играју. Реаговаћемо уздржано, учинићемо све да Србија буде извор мира и стабилности у региону.

НОВАЦ ЗАРАЂЕН КРИМИНАЛОМ АЛБАНЦИ УЛАЖУ У КУПОВИНУ КВАДРАТА

ПРЉАВИМ КАПИТАЛОМ ОСВАЈАЈУ МЕДВЕЂУ

ОСИМ насиљем и изазивањем криза, Албанци покушавају да изврше „десант“ на српску територију и прљавим капиталом, тачније нуђењем свота много већих од реалних за откуп српских имања и кућа на југу Србије. Уколико Срби одбију да продају своју имовину, спроводи се невиђен притисак на њих и њихове породице. Овај „рецепт“ увелико се примењује у Бујановцу, а сада се проширио и на Медвеђу, у којој је већинско српско становништво. Кључни циљ је да се промени етничка структура и добије још један аргумент за заокруживање „албанског животног простора“ на југу централне Србије.

И премијер Александар Вучић је упозорио да постоје информације да тројица албанских бизнисмена, преко туђих имена и компанија, покушавају да купе бање на југу Србије, земљиште и фабрике, наглашавајући да ће Србија, поштујући законе, обезбедити наше националне и државне интересе.