Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Грађани могу да буду мирни, подигнута је борбена готовост

0

Премијер Србије Александар Вучић каже за РТС да је подигнута борбена готовост јединица где је неопходно и напомиње да је Србија стабилна и да грађани могу да буду мирни.

У Влади Србије одржана је седница Бироа за координацију служби безбедности коју је премијер Александар Вучић сазвао синоћ, после ескалације кризе у Македонији.


Гостујући у Дневнику РТС-а Вучић је рекао да је ситуација у Србији мирна и стабилна и напоменуо да ће Србија таква и да остане.

„Грађани треба да буду мирни јер смо подигли фунцкионалну интероперабилност одн. борбену готовост наших јединица где је потребно. Спремни смо да одговоримо на сваки изазов“, рекао је Вучић и додао да се после седнице Бироа није излазило са закључцима јер, како каже, ту „има и војних тајни“.

Вучић је указао да је ово време бременито – виде се страна отворена мешање у унутрашња питања земаља, постоје и унутрашњи проблеми појединих земаља у регији. У том смислу, премијер је нагласио да је важно да сачувамо економску снагу и да је увећамо.

Говорећи о синоћњим сукобима у македонском Собрању, премијер је рекао да о томе излазимо са опрезним изјавама.

„Ми смо људи који морамо да водимо рачуна о томе. Мислим да је Черчил рекао да не постоје стална пријатељства, ни стална непријатељства већ стални интереси“, навео је Вучић и додао да се насмејао кад је видео реакцију светске јавности која је, истиче, некада убиства коментаристала као демократију, а сада су ове нереде окарактерисали као вандализам.

„Позвали смо на мир у Македонији јер се то тиче и нас. Мислим да народ у Македонији зна да је Србија више тога доброг учинила за њих него било ко други“, напоменуо је премијер.

Сада се види, каже Вучић, недвосмислена чињеница да „Албанци постају мезимче међународне заједнице и могу да говоре шта хоће“.

„Запањен сам био да је Харадинај у Приштини изговорио да се није нимало шалио кад је рекао да треба да дође до рата ако га изруче Србији. А онда каже ми смо се угледали на Хрватску, где су побили пет-шест хиљада Срба, протерали више од 100.000. И цео свет сад ћути на најстрашније изјаве“, нагласио је премијер.