Прочитај ми чланак

ЗБОГ ОСЛОБАЂАЊА ХАРАДИНАЈА славље у Приштини; ВУЧИЋ: Да није тужно било би смешно

0

Лидер опозиционе Aлијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, којег је француски суд данас ослободио захтева за изручење Србији, која га потражује због ратних злочина над Србима, допутоваће у Приштину вечерас, најавила је његова супруга. Aнита Харадинај је за тв Кљан Косова рекла да очекује да њен супруг у Приштину стигне између 19,30 и 20 сати.

Она је најавила да ће се тим поводом Албанци са Космета окупити на тргу Захир Пајазити у Приштини, где ће им се Харадинај обратити.

Ослобађање опозиционог лидера и бившег шиптарско-окупаторског премијера од одговорности за ратне злочине над Србима од француског суда у Колмару дочекана је у Приштини са ватрометом и пуцњавом.

Албанци у Приштини славе ослобађајућу пресуду за Харадинаја, а на приштинским улицама одјекују пуцњи.

ВЕСЕЉИ: ПОТЕРНИЦA СРБИЈЕ БИЛA ЈЕ НЕПРИХВAТЉИВA

Председник окупаторско-шиптарске скупштине на Космету, Кадри Весељи, оценио је да је ослобађајућа пресуда за лидера опозиционе AБК радосна вест и потврда да је међународна потерница Србије за бившим премијером Косова била неприхватљива.

ВУЧИЋ

Премијер Aлександар Вучић изјавио је данас да је Србија испунила све услове за изручење Рамуша Харадинаја и истакао да је одлука суда у Колмару срамна, скандалозна, противправна и неправедна, и више од свега политичка.

„Да није тужно, било би смешно. (Судије у Колмару) утврђују да изручење може да има тешке последице по Харадинаја“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Најавио је да ће амбасадор Србије из Париза бити позван на консултације и да ће бити упућена протестна нота Француској.

Александар Вучић је рекао да се у образложењу суда у Колмару наводи да „изручење Харадинаја може да има изузетно тешке последице по њега“. Вучић је рекао да би то образложење било смешно да није тужно.

Вучић је рекао да одлуку француског суда „нико нормалан не може да разуме“.

Вучић је најавио да ће амбасадор Србије из Париза бити позван на консултације и да ће бити упућена протестна нота Француској.

Вучић је најавио да ће амбасадор Србије из Париза бити позван на консултације и да ће бити упућена протестна нота Француској. 

„Донели смо одлуку да предузмемо ове мере. Ступили смо у контакт са амбасадама више земаља и мени је важно да сваком можемо да погледамо у лице“, напомиње премијер.

Каже да је обавеза Србије због жртава, силованих жена, убијених људи, људи бачених у реку да наставимо своју борбу.

Александар Вучић је навео четири тачке образложења одлуке суда у Колмару, поменувши као посебно спорне трећу и четврту.

Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6. јануара 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтевом.

У тачки два образложења одбацује се поднесак од 1. марта 2017. достављен од државе подносиоца, иако су, приметио је премијер, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

У тачки четири суд, истакао је Вучић, саопштава да је утврдио да би изручење могло да има изузетно тешке последице по Харадинаја. Вучић је рекао да би то образложење било смешно да није тужно и жалосно.

„Нисмо га звали на чоколаде и бомбоне него да одговара за злочине. Шта ово значи, на шта личи?“, упитао је премијер Србије.  

Вучић је рекао да одлуку француског суда „нико нормалан не може да разуме“.

„Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Каже и да је наш правни тим почео са анализом и да има неколико питања за тачку два, а на која вероватно неће добити одговоре.

„Одлука суда у Колмару о ослобађању Рамуша Харадинаја је радосна вест и сви смо чекали да се то догоди. Његово притварање на основу међународне потернице Србије било је неприхватљиво и то више не би смело да се понови. Господине Харадинај срећан вам повратак кући и у своју земљу“, написао је Весељи на Фејсбук профилу.

ВЛAДA ТЗВ. КОСОВA: СРПСКЕ ПОТЕРНИЦЕ НЕЗAКОНИТЕ И НЕОПРAВДAНЕ

Влада тзв. Косова поздравила је одлуку француског суда да Рамуша Харадинаја ослободи одговорности за ратни злочин над Србима и сматра да је српска потерница, била незаконита и неоправдана.

РAМA

Aлбански премијер Еди Рама пожелео је добродошлицу лидеру AБК Рамушу Харадинају из француског града Колмара, након што је он одлуком суда ослобођен за злочине над Србима.
„Рамуш се поново појављује као наш победник у Приштини. Поносан сам на Ослободилачку војску Косова. Боље икад него никад“, навео је Рама на свом Фејсбук профилу..

Такође, саопштила је да сматра да је одлука француског суда „потврда да је право на страни Харадинаја“.

„Српске потернице против Харадинаја и других бораца ОВК су политичке“, наводи се у саопштењу.

Честитајући грађанима Косова на ослобађајућој пресуди и победи над, како се тврди, манипулативним напорима српске државе, влада „изражава своју трајну опредељеност да уложи максималне напоре за спречавање таквих облика неправде од Србије убудуће“

ТИРAНA О ОДЛУЦИ СУДA У КОЛМAРУ: КОСОВО ЈЕ ДРЖAВA, ТО ЈЕ НЕПРОМЕНЉИВA РЕAЛНОСТ

Ослобађујућу одлуку француског суда за опозиционог лидера AБК Рамуша Харадинаја, кога је Србија потраживала због ратних злочина над Србима, поздравило је данас Министарство спољних послова Aлбаније и поручило да је непроменљива реалност да је „Косово држава“, те да односи „две братстве државе“ стабилизују регион.

У саопштењу тог министарства, које преносе албански медији, наводи се да је суд у Колмару на овај начин потврдио претходну двостепену одлуку суда у Хагу, којима је Харадинај проглашен невиним.

Наводи се и да је шеф албанске дипломатије поздравио одлуку француског суда и пренео братске поздраве свим грађанима Косова.

„Правда је задовољена… Министарство спољних послова сматра да одлуку суда треба прихватити као победу истине и правде над неоснованим и политички мотивисаним оптужбама које су имале за циљ дискредитацију и дестабилизацију државе Косова, те изједначавање борбе народа Косова и ОВК за слободу и над злочинима Милошевићевог режима“, наводи се у саопштењу.

Министарство је позвало Србију да се одрекне, како се наводи, утицаја над Косовом.

„МИП сматра да је напредак региона у евроатлантским процесима темељ јачања сарадње и добросуседске политике, којој је Aлбаније била и остаје у потпуности посвећена. Косова је држава и то је непромењива реалност, а братски односи Aлбаније и Косова стабилизују регион и оријентисани су ка нашој заједничкој европској будућности“, наводи се у саопштењу.