Прочитај ми чланак

ДСС: Србији није место у ЕУ која штити ратног злочинца Рамуша Харадинаја

0

Одлуком француског суда да одбије захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, осумњиченог за ратне злочине над цивилним становништвом, најгрубље је прекршено међународно право, Европска конвенција о екстрадицији и представља срамотан доказ превласти политикe и геостратешких интереса водећих земаља Европске уније над владавином права и међународним обавезама.

Одбијањем захтева Србије за изручење Рамуш Харадинај је практично аболиран. Тиме је Европска унија, одлуком француског суда, утонула у дубоки мрак отворене заштите ратних злочинаца, потврђујући и на овај начин огроман ракорак између праксе и прокламованих тзв. европских вредности.

То није неочекивано када се има у виду да се водеће земље ЕУ нису јасно одредиле према злочинима извршеним током колонијалних и империјалних ратова које су водиле, а којима дугују свој економски просперитет, да благонаклоно посматрају повампирење фашизма у Хрватској – земљи чланици ЕУ, па и то да је Харадинај већ боравио у Француској као припадник Легије странаца.

Заштита ратних злочинаца није ништа друго него заступање политике да су злочини не само допуштени, већ и пожељни уколико су у функцији остварења стратешких циљева Вашингтона и Брисела. У овом случају  тај циљ је дезинтеграција Србије.

Европска унија се тако нашла само на корак до отворене легализације селективног вршења ратних злочина и тероризма. У таквој Европској унији Србији није место.