Прочитај ми чланак

ЗВЕЦКАЊЕМ ОРУЖЈА: Хрвати у Федерацији БиХ спремају државни удар

0

Канцеларија високог представника у БиХ нема одговор на звецкање оружјем у ФБиХ због најаве Хрвата о оживљавању Херцег Босне.

ОХР „ћути“ о својим даљим плановима

На питања „ЕуроБлица“ о томе какав је став ОХР о ултимативним захтевима политичких представника Хрвата у БиХ у вези с измена Изборног закона БиХ и Закона о РТВ сервису, из кабинета Валентина Инцка добили смо одговор да то не могу коментарисати, јер, како кажу, предлоге измена наведених закона „још нису видели“.

– Ови закони требају бити усвојени у парламенту уз подршку потребне већине, а то значи да постоји потреба да се о њима разговара и преговара са другим политичким актерима – поручују из ОХР.

На наше питање да ли ће и на који начин реаговати у случају да хрватски политичари остваре претње о формирању паралелних државних институција и „ревитализацији“ Херцег-Босне ако Бошњаци блокирају измене наведених закона, из ОХР одговарају да „не коментаришу хипотетичке ситуације и своје будуће активности“.

– Међутим, ОХР жели да подсети да је Управни одбор Савета за имплементацију мира био врло јасан у свом последњем коминикеу у којем је још једном потврдио своју недвосмислену подршку територијалном интегритету и суштинској структури БиХ као јединствене, суверене државе коју чине два ентитета – кажу у ОХР.

Државни удар?

Иначе, након што је ЕуроБлиц пре десетак дана ексклузивно објавио да Хрвати у БиХ спремају својеврсни државни удар уколико бошњачке странке не прихвате закључке ХДЗ БиХ и Хрватског народног сабора о неопходности измена закона којима се обезбеђује равноправност Хрвата са Бошњацима, у „већем ентитету“ не престају међусобне оптужбе и увреде представника два народа, које иду до претњи поновног избијања оружаних сукоба.

Најдаље су отишли лидери Грађанског савеза БиХ Реуф Бајровић и Емир Суљагић, који су изјаву члана Председништва ХНС Мариа Караматића за ЕуроБлиц да ће Хрвати тражити поништење Вашингтонског и Дејтонског споразума назвали покушајем изазивања оружаних сукоба.

Истовремено, удружења хрватских ратних ветерана из БиХ запретили су да ће се „сами изборити за права хрватског народа“ уколико СДА и остале бошњачке странке блокирају измене Изборног закона и Закона о РТВ сервису.

ЕУФОР спреман за реаговање

Команда војних снага Европске уније (ЕУФОР) у БиХ упутила је недавно у своје седиште у Бриселу нацрт извештаја о стању у БиХ, истичући да је један од кључних безбедносних изазова у БиХ захтев хрватских политичких странака за формирањем хрватског ентитета.

Према наводима загребачког Вечерњег листа, из команде ЕУФОР нису желели да потврде, али ни да демантују информације да се ЕУФОР спрема за евентуалне сукобе између Бошњака и Хрвата због хрватских најава о оживљавању Херцег-Босне.