Прочитај ми чланак

РОДИТЕЉИ СТИЖУ ВАМ КАЗНЕ: Министарство здравља поднело пријаве због невакцинисања

0

- Вакцинација је постала жртва свог успеха, јер многи родитељи, па и лекари нису видели заразне болести које остављају тешке последице - тврди епидемиолог Милена Каназир

Од почетка године инспекција Министарства здравља поднела је 49 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу, али нема података колико је до сада њих кажњено.

Прошле године инспекција је поднела 198 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу.

Епидемиолог Милена Каназир из Института за јавно здравље Батут каже да је важно одржавање колективног имунитета, а да би се он постигао неопходно је да 95 одсто малишана буду вакцинисани према календару имунизације.

– Само када је висок проценат вакцинисаних, могуће је спречити ширење болести и настанак епидемије – рекла је Каназир гостујући на РТС.

Недеља имунизације почела је 24. априла и трајаће до 30 априла, а циљ је да се скрене пажња на важност континуитета вакцинације.

Каназир каже да је Србија раније достизала жељени циљ обухвата од 95 одсто, али да у последњих неколико година не достиже тај циљ, посебно не ММР вакцином (против малих богиња, заушки и рубеола).

– Вакцинација је постала жртва свог успеха, јер многи родитељи, па и лекари нису видели заразне болести које остављају тешке последице – нагласила је она.

Каназир је упозорила на епидемију малих богиња у суседној Румунији, где је до сада регистровано 5.000 оболелих са 22 смртна исхода.