Прочитај ми чланак

ГРЧКИ МИТРОПОЛИТ: Наша држава третира Цркву као боксерску врећу

0

Митрополит Коринтски Дионисије, дао је одговоре на актуелна питања, која се тичу црквеног живота у Грчкој. Део тог интервјуа објавила је агенција Agionoros.

О кампањи против Цркве

Увек и у свему треба неко да буде крив. А пошто државни функционери не жели да сносе одговорност, они окривљују Цркву. Одређену улогу играју и медији. Довољно је присетити се медијске кампање против Ватопедског манастира.

Лако је борити се против Цркве. Ко је крив? Попови су криви. Цркву и свештенике третирају као боксерску врећу и ударају је из све снаге.

О кршењу Устава

То што се сад дешава је противуставно. Зашто је дискриминисана већинска вера грчког народа? У сагласности са Уставом, садржај предмета «веронаука» за православце одређује Црква. Али, за разлику од католика, јевреја и муслимана, нашу Цркву су лишили тог права.

О недостатку свештеника

То је почело 2009. године. Нашој митрополији дозвољавају да рукоположи максимум једног свештеника на годину. Тренутно је у Коринтској митрополији 45 парохија без духовног пастира. Њихов циљ је да се што више цркава затвори.

О пропаганди хомосексуализма у школама

Мене узнемирава та ситуација. Они покушавају да нам усаде уверење да полни идентитет може бити различит: мушкарац у панталонама, мушкарац у сукњи, мушкарац у хеланкама. Губи се разлика између мушкараца и жена. Човечанство постоји хиљадама година, зар су било кад у прошлости постојали такви закони? Тојест, ми смо сви били глупаци, а сада су дошли они и «отворили нам очи»?

С руског Александар Ђокић