Прочитај ми чланак

Додик заиграо покер са Израелом без кеца у рукаву

0

Одлуку о проглашењу Арија Ливнеа непожељном особом на свим састанцима званичника Републике Српске и Израела донео је израелски премијер Бењамин Нетањаху, сазнаје "ЕуроБлиц".

Недавна најава председника РС Милорада Додика да ће због пријатељства са шефом тзв. Представништва РС у Израелу прекинути односе с Министарством спољних послова Израела, које је званичном нотом обавестило власти у РС и БиХ да Ливне није представник РС у тој земљи, заправо би представљало прекид односа с целом израелском владом.

Фото: А.С.

Наиме, на званичном интернет сајту Владе Израела наводи се да у Нетањахуовом кабинету није именован министар спољних послова те земље, односно да функцију ресорног министра још од маја 2015. године обавља премијер Израела. То, практично значи да афера „Ливне“ и инсистирање председника РС на одбрани шефа непостојећег Представништва РС у Израелу није угрозила односе Српске само са једним израелским министарством већ са целом Владом једне од најутицајних земаља света.

Одлично обавештени извори „ЕуроБлица“ из дипломатских кругова откривају да је велику улогу у брисању Ливнеа са листе пожељних саговорника у Тел Авиву одиграо бивши министар спољних послова Израела и садашњи министар одбране те земље Авигдор Либерман, који је, подсећамо, до пре неколико година важио за блиског пријатеља председника РС.

– Либерман важи за једног од најутицајнијих чланова израелске владе и као човек који има велики утицај на одлуке премијера Нетањахуа. Либерман је, иначе, раније важио за доброг Додиковог пријатеља, коме је 2011. долазио чак и у приватну посету у Бањалуку. Међутим, према незваничним информацијама, „тиква“ између њих двојице пукла је због неких нерашчишћених пословних пројеката у које је био упетљан и Арие Ливне – тврде наши саговорници.

Они додају да је посебно занимљиво то што је Либерман, након што је преузео фотељу израелског министра одбране, за једног од својих саветника именовао Сашу Николића, човека који је раније био један од најближих Ливнеових сарадника у Представништву РС у Израелу и кога је председник Српске пре неколико дана јавно прозвао као најодговорнијег за нарушавање односа између Српске и Израела.

– Либерман и Николић су у септембру прошле године у Тел Авиву примили у посету министра безбедности БиХ Драгана Мектића, о чему сведоче и фотографије са тог састанка. На том састанку је, наводно, било речи и о подршци израелских власти у прикупљању информација о сумњивим пословима шефа Представништва РС у Израелу. Нема никакве сумње да је недавна дипломатска нота Министарства спољних послова Израела званичницима БиХ о статусу Арија Ливнеа и Представништва РС у тој земљи, између осталог, последица и Либермановог обрачуна са Додиком и Ливнеом – тврде наши извори.

Стручњак за међународне односе Дарко Трифуновић за „ЕуроБлиц“ оцењује да би власти у Српској направиле катастрофалну грешку уколико би због, како каже, приватних односа и послова председника РС и Арија Ливнеа прекидали дипломатске односе с једном од најмоћнијих земаља света.

– Такве ствари се решавају правосудним путем, а не да због нечијих личних интереса грађани РС трпе последице прекида односа са земљом која има огроман утицај у међународним круговима – каже Трифуновић.

Црнадак: Неугодна ситуација

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак за „ЕуроБлиц“ је потврдио да би прекид односа између власти у Републици Српској и Министарства спољних послова Израела, који је најавио председник РС Милорад Додик, представљао прекид односа са целом израелском владом.

– Надам се да ова неугодна ситуација неће пореметити наше односе са Израелом. Још једном апелујем на Додика да се уздржи од непромишљених потеза – каже Црнадак.