Прочитај ми чланак

ВУК ДРАШКОВИЋ: Југославију су убили, а потом је мртву комадали

0

"Можда у политици радим сизифовски посао. Покушавам да помогнем извлачењу Србије из јаме и постављањем српског воза на магистралу којом је кренула Црна Гора", рекао је одговарајући на питање да ли се у потпуности посветио књижевности па изостаје из политичког живота

Вук Драшковић поново се нашао у центру медијске пажње, не као лидер СПО-а, већ као књижевник. Његов најновији роман „Ко је убио Катарину“ објављен је у тиражу од двадесет хиљада. Реч је о роману о животу и смрти Југославије.

„Југославија се није распала, она је убијена. Да није убијена, та велика држава би идуће године прославила стоти рођендан. Један истарски бенд у мојој књизи, већ убијену Југославију назива Катарина. Није било мало оних који су желели да Катарина умре, али није је могла убити само она сила која је командовала седмом или шестом по снази армијом у Европи, мрежом служби безбедности, која је можда, била снажнија од војске и која је у већинском, српском народу, за пројекат убиства државе, придобила врхове цркве, академије наука, већину књижевника, аналитичара, медија… и која је напокон, контролисала мафију и службине ескадроне смрти. Та сила је убила Катарину, а други су је мртву комадали“.

Драшковић истиче да неки сукоби, почетком деведесетих, нису могли да се избегну, али да ти сукоби нису имали одлучујућу снагу за „крвави растур Југославије“.

„У бесмисао, поразе и срамоту претворили смо велике жртве и победе Краљевине Србије у два балканска и Великом рату, а убили смо и онај сан о Југославије пре него што је она рођена на епским жртвама 1918“, рекао је Драшковић у интервјуу за Политику.

Одговарајући на питање да ли се у потпуности посветио књижевности па изостаје из политичког живота Драшковић је одговорио:

„Можда у политици радим сизифовски посао. Покушавам да помогнем извлачењу Србије из јаме и постављањем српског воза на магистралу којом је кренула Црна Гора. Већина у Србији је против“.