Прочитај ми чланак

СПОР ХРВАТСКЕ И СЛОВЕНИЈЕ: У четвртак хаос на граници!

0

Од четвртка би на граничним прелазима између Словеније и Хрватске могло доћи до још већих гужви, пише загребачки "Јутарњи".

Како наводе, словеначка полиција и служба за аутопутеве ДАРС све камионе ће преусмеравати на велике граничне прелазе попут Брегане и Мацеља.

Фото: Reuters

Државни секретар у словенском МУП-у Андреј Шпенга тврди како је та техничка мера донета како би се становништво уз мање прелазе с Хрватском заштитило од буке и великих гужви.

Тако ће се теретни саобраћај усмеравати ка великим прелазима, а на мање ће бити усмеравани путнички аутомобили. Осим тога, из словеначке полиције наводе да ће почети са постављањем семафора и сигнализације за упозорења о саобраћају пред граничним прелазима.

– То би требало да спречи велике колоне и гужве. Верујемо да ћемо таквим техничким решењима растеретити граничне прелазе – нагласио је Шпенга.

Осим семафора и знакова уз аутопут пре граничних прелаза биће постављени и санитарни чворови за путнике.

Нове велике гужве на прелазима се очекују од четвртка када је у Словенији нерадни државни празник и почињу продужени првомајски празници, а многобројни Словенци крећу према Хрватској на одмор.

И док Словенија не попушта у стриктној примени Уредбе о системном надзору границе из Хрватске и даље стижу апели на Словенце да попусте. Тако је премијер Андреј Пленковић изразио наду како ће се до почетка туристичке сезоне наћи решење о тренутном „неодрживом стању с дугим чекањима на границама“.

Међутим, у Љубљани барем за сада на те позиве само одмахују руком и тврде да неће бити промена граничног режима јер би у том случају Словенија морала да напусти Шенген.

– Наставићемо системске контроле и тек повремено проводити блаже циљане контроле, зависно од процене ризика и дужине чекања, а на то нас обавезују измене шенгенске уредбе – рекао је словеначки премијер Миро Церар.