Прочитај ми чланак

„НЕ ДА(ВИ)МО БЕОГРАД”, СТУДЕНТИ и СИНДИКАТИ заједно у прротесној шетњи

0

Протест који организује Иницијатива Не да(ви)мо Београд почео је од 18 сати у Херцеговачкој улици. Носи назив "Траговима фантома", а испред Геозавода је постављена Жута патка. Окупљено је и више хиљада грађана.

Протесту су се придружитли студенти, који од председничких избора организују „Протест против диктатуре“,  синдикати војске, полиције и просвете. Због протеста и шетње која је завршена испред платоа Скупштине Србије, део централних градских улица био је затворен за саобраћај.

Демонстранти су током протесне шетње бацили тоалет папир на зграду Владе Србије и упалили бакље у боји заставе.

Међу присутнима су били и представници Независног удружења незапослених Војводине, Независног удружења просветних радника Војводине, „Подржи РТВ“…

Окупљени су носили транспаренте чесници носе транспаренте „Сиђи до реке“, „Сороше, цицијо“, „Нисте надлежни — ми смо надлежни“, „Народ гладује елита се радује“, „Против терора власти“, „Нећу да продам душу, већ су ми украли зној“, као и неколико плаката са нацртаним фантомкама, а међу њима није било страначких и политичких обележја. Учесници су узвикивали, између осталог, „Вучићу, Ердогане“. Демонстранти су у шетњи ишли рутом: Црногорска  улица, Гаврила Принципа, до Владе, па Улицом кнеза Милоша до Скупштине, где ће је одржано обраћање народу од стране организатора.

Организатори су поручили да годину дана протестују због тога што се на том примеру видело како се јавни интерес ставља под приватни, да годину дана од рушења грађани поручују да не одустају од јавног интереса, одговормности и солидарности и да истину о ономе што се десило у Херцеговачкој улици не зна само Тужилаштво. Нико није понео нити кривичну нити политичку одговнорност, подсећају из иницијативе. Они су раније затражили оставке градоначелника Синише Малог, председника Скупштине Града београда Николе Никодијевића, министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и директора полиције Владимир Ребић.

 Међу грађанима су виђени Балша Божовић (ДС) и Марко Ђуришић (СДС).

Како сликовито кажу из Иницијативе, читав случај је од камичка у патици постао камен спотицања.

У ноћи између 24. и 25. априла група особа с фантомкама на главама багерима је порушила неколико објеката у Херцеговачкој улици. Та маскирана група је малтретирала и пролазнике у том крају, одузимала им мобилне телефоне и везивала.

Грађани су у тој ноћи позивали полицију, али она није реаговала и усмеравала их на комуналну полицију која је говорила да то није у њиховој надлежности.

Из извештаја тадашњег заштитника грађана Саше Јанковића о контроли рада полиције те ноћи види се да је „из врха“ полиције службеницима наређено да тако поступе, а начелник Комуналне полиције Никола Ристић је у разговору с омбудсманом тврдио да грађани нису позивали Комуналну полицију, иако се показало супротно.

Јанковић је утврдио да су органи и службе града Београда начинили пропусте у погледу законитости предузетих мера после рушења у Херцеговачкој улици.

Председник Владе Србије Aлександар Вучић убрзо након догађаја у Савамали изјавио је да су ноћно рушење извели „комплетни идиоти“, да је требало да руше по дану, а мало касније рекао да иза рушења стоји градска власт, али све време инсистира на томе да су порушени објекти били нелегални.

Бивша супруга градоначелника Београда Марија Мали, рекла је пре извесног времена у интервјуу Мрежи за истраживање криминала и корупције (КРИК) да јој је Синиша Мали рекао како је организовао рушење барака у Савамали.

До сада нико није ни кривично ни политички одговарао за рушење у Савамали, нереаговање полиције и узнемиравање грађана. Предмет о Савамали (КТН-60/16) у тужилаштву је и након годину дана у предистражној фази.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Иначе, објекти у Савамали су се налазе налазили на делу земљишта до којег треба да се простире урбанистички пројекат „Београд на води“. Такође, рушење се догодило у ноћи након парламентарних избора у Србији.

Протестима Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ до сада се прикључивало више хиљада грађана.