Прочитај ми чланак

ГРАЂАНИ ГЛАСАЛИ ПРОТИВ ПРОЈЕКТА СМРТИ: Град у Македонији лежи на злату, а неће га

0

Против отварања рудника злата гласало је 13.097 Ђевђеличана, а њих 154 су били “за”.

Ђевђелија, његова околина и оближње планине буквално леже на злату, али житељи овог града на крајњем југу Македоније никоме не дозвољавају експлоатацију овог скупоценог метала.

Јуче је у том граду одржан референдум на коме је чак 97 процената људи гласало против отварања рудника злата на планини Кожуф. Од 19.459 уписаних на избирачке спискове, на референдум је изашло 13.251 гласача.

Против отварања рудника злата гласало је 13.097 Ђевђеличана, а њих 154 су били “за”.

– Ђевђеличани су са овим референдумом недвосмислено рекли да у својој општини не желе никакве руднике и да су против било какве експлоатације рудног блага са планине Кожуф. Уместо пројекта смрти и рударских комплекса, изборили смо се са живот и чисту животну средину – изјавио је Ангел Наков из грађанског удружења “Спас за нас”.

Иницијатори референдума против отварања рудника злата на планини Кожуф, удружење “Спас за Ђевђелију” више недеља је водило успешну кампању објашњавајући житељима шта би то за њих значило.

Они су на својој Фејсбук страници поставили језив видео клип, који су потом преузеле социјалне мреже, у коме заједно са екологистима упозоравају на могуће последице по животну околину.

Уколико би рудници почели да раде, било би уништено око 4.000 хектара храстове шуме, а на планини би се руда вадила са експлозивом и тешком механизацијом, док би се цијанид користио за одвајање злата.

Такви рудници злата, упозоравали су екологисти, значили би загађење ваздуха са прашином пуном смртоносног арсена и талијума, а због сумпорне киселине би се загадиле воде и земља.

Уназад четири године, неколико међународних компанија добиле су концесије да истражују злато на две локације у општини Ђевђелија, на обронцима планине Кожуф.

Украјинска компанија Сардич добила је концесију за експлоатацију рудника бакра Казандол у општини Валандово. Екологисти и из тог града најављују организовање референдума против, а такве најаве долазе из Кавадараца, који се са питком водом снабдева са планине Кожуф.

На територији Кавадараца издата је концесија за испитивање земљишта у месту Гладница за отварање рудника бакра.

Геолози истичу да на потезу од Ђевђелије, Валандова, Радовиша па све до Куманова постоји жила богата са рудом бакра и злата, а еколози упозоравају да би отварање таквих рудника у том делу Македоније представљало праву катастрофу, поготово што те општине имају озбиљне пројекте за развој руралног, манастирског и еко-туризма.

Чим су, касно синоћ, саопштени резултати референдума, више стотина људи је изашло на улице Ђевђелије да прославе за њих важну победу.