Прочитај ми чланак

ЕУ ДА БУДЕ ОПРЕЗНА СА БАЛКАНОМ: Национализам отвара пут у прошлост, конфликт и рат

0

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек изјавила је да ЕУ саветује да се што боље искористи позитвна енергија, присутна на западном Балкану, јер су у појединим земљама тог региона приметне промене ка ауторитарном размишљању и понашању, које прете да угрозе напредак демократије.

Она је у тексту објављеном на порталу europeanwesternbalkans.com, казала да националистичка реторика „не решава проблеме, не ствара послове, не јача економију, не гради институције и функционалност државе“, већ отвара пут конфликтима.

– Само се сетите последње деценије у историји западног Балкана. Национализам отвара пут у прошлост, конфликт и рат. ЕУ стара 60 година, изграђена је на обећању „сарадња уместо конфронтације“, добросуседским односима и сарадњи нарочито у области економије и између људи. Функционисање демократије захтева владавину права, инклузивност и транспарентност, као и слободу, независност и непристрасност медија – рекла је Луначек.

Према њеним речима, демократска садашњост и будућност западног Балкана је неодвојива од остатка Европе.

– За нас у ЕУ, који верујемо у будућност свих западнобалканских земаља у ЕУ, грађани западног Балкана су део европске породице засноване на истим вредностима и принципима – оценила је она.

Она је казала и да сматра да демократски процеси, нарочито након диктартуре и ратова морају да омогуће не само трансформацију институција већ и трансформацију ауторитарних начина размишљања на свим нивоима друштва.

– Критицизам је срж демократије и политичари морају да се носе са њим на отворен и аргументован начин. Из свог личног искуства знам да то није увек лако, али то је оно што разликује демократије од ауторитарних и диктаторских режима – рекла је потпредседница ЕП.

Говорећи о тродневном Форуму цивилних друштава, који у среду почиње у Тирани и на коме ће учествовати, Луначек је казала да је најважнији аспект Форума то што ће представници цивилних друштава и владиних институција имати прилику да разговарају и размене мишљења, јер суштина демократије је учешће грађана.

Форум ће се одржати од 26. до 28. априла у Тирани и на њему ће учествовати представници Албаније, БиХ, Македоније, Црне Горе, Србије и Приштине.