Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: За Србе, подјенако су били лоши, и Стаљин и НАТО пакт

0

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија не жели да размишља о могућем конфликту Русије и НAТО.

Он сматра да мора да уследи политика попуштања, јер је алтернатива томе тотални рат.

“Не желимо уопште да имамо такав црни сценарио, да размишљамо о томе. Надам се да су свесни тога да мора да уследи политика попуштања јер је алтернатива томе један тотални рат што мислим да никоме не пада напамет“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Естоније Свеном Миксером.

Он је на питање да прокоментарише изјаву изасланика одбране Aустрије да ће та земља, ако се однос Русије и НAТО погорша, бити само посматрач, јер у такав конфликт не жели да буде умешана, рекао да мисли да ће ствари отопљавати.

“Наша жеља је да односи отопљавају и да не буде великих ратних конфликта и дејстава“, рекао је Дачић.

Говорећи о војној неутралности Србије, министар је рекао да постоје разлози опредељења да се не буде део ниједног војног савеза, што је у случају Србије регулисано скупштинском Резолуцијом.

Према његовим речима, са друге стране постоји могућност да то буде и део неког новог Устава.

Како је навео, то је различито од политике међународно признате неутралности коју има Швајцарска.

Дачић је рекао да имамо лоша искуства и са западом и са истоком, наводећи као примере НAТО бомбардовање, али и време Стаљина.

“Наша је политка да не желимо да будемо део ниједног војног савеза, али желимо добру сарадњу и партнерство. У том смислу негујемо добре односе и користимо све могућности за сарадњу у оквиру сарадње са НAТО-ом“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је достигла највиши ниво који једна земља може да достигне, а не жели да буде чланица НAТО-а.

“Сада треба користити све те ресурсе“, рекао је српски шеф дипломатије, наводећи да, са друге страме, имамо добре односе и са ОДКБ-ом.

Као пример, он је истакао да годишње имамо две вежбе са Русијом и Белорусијом, а 16 вежби са западним партнерима.

“Кроз све то се види наша политика војне неутралности, а оно што је аустријски војни званичник рекао, то је једна од тема која је за Aустрију битна“, рекао је Дачић.

Миксер је навео да унутрашњи разлози ЕУ не треба да стварају било какве препреке.

“Aко земља одлучи да се креће ка ЕУ, онда је то однос између те земље и ЕУ, а ако земља одлучи да иде у НAТО, онда је то однос између НAТО-а и те земље“, рекао је Миксер.

Како каже, верује да је то суверени избор сваке земље.

“У нашем суседству, на Балтику, имамо земље које су чланице ЕУ и оне које то нису. Имамо земље чланице НAТО-а и чланице које су изабрале другачији безбедносни аранжман и ми у потпуности то поштујемо и прихватимо“, рекао је Миксер.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Према његовим речима, постоје земље које су донеле политичку одлуку да не желе у чланство, али могу имати добробити од различитих облика партнерстава са НAТО-ом.

“У потпуности поштујемо овакву врсту одлуке и верујемо да НAТО може бити од користи за реформу и модернизацију безбедносне структуре земље чак и ако та земља није и не жели чланство у НAТО“, рекао је Миксер.