Прочитај ми чланак

НЕУНИШТИВИ ХЕМИНГВЕЈ: Преживео четири рата, најмање шест тешких болести…

0

Није ни чудо што многи данас говоре да је Хемингвеј био једини који је могао да убије Хемингвеја.

Славни амерички писац и новинар Ернест Хемингвеј био је необична личност. Свет је до тад памтио крхке и повучене књижевнике, а он је био снажан, радознао и жедан живота. Крајње контроверзна личност, Хемингвеј је свој живот посветио трима стварима – удицама, пушки и писаћој машини.

Нема тога што није докачило Ернеста Хемингвеја током његових нешто више од 60 година живота, од болести, преко повреда, до обарања авиона.

Интензиван живот довео је овог писца и до бројних фронтова. Учествовао је у Првом светском, грчко-турском, Шпанском грађанском и Другом светском рату – као ратни дописник, али и борац и возач санитета.

Баш током Првог светског рата возио је санитет Црвеног крста. У јулу 1918. године био је тешко рањен и, како је касније и сам изјавио, осетио је да живот цури из њега. „Било је то као да свилену марамицу из џепа извлачите вукући за један ћошак“, написао је тим поводом. После 237 делића шрапнела извучених из тела, Хемингвеј је остао жив, са алуминијумском чашицом колена и два ордена.

Баксузни писац једаред је повукао оно за шта је мислио да је ланац од водокотлића, па је тако срушио лустер себи на главу, а једном је сломио стопало шутнувши врата у налету гнева.

Неколико година касније, док је пецао на чувеном Ки Весту, успео је самог себе да упуца у обе ноге, док је ловио ајкулу.

Хемингвеј је преживео и два обарања авиона – и то у само два дана, 1954. године. Најпре је пилот Цесне морао да слети како би избегао јато ибиса изнад Африке, али је бирао између пешчане обале на којој се башкарило шест крокодила и жбуња око којег је боравило крдо слонова. Изабрао је жбуње и њих троје провели су ноћ у џунгли, окружени слоновима.

Наредног дана, Хемингвејеви су се укрцали на још један мали авион који се срушио и запалио. Обоје су били прилично повређени и тада су медији објавили да су погинули. Ипак, Хемингвеј је весео ишетао из џунгле, носећи грану банана и боцу џина.

Да његов живот нису обележиле повреде проузроковане бесом или авантуристичком животом, доказ је и чињеница да је Хемингвеј прележао антракс, маларију, тешку упалу плућа, канцер коже, хепатитис и дизентерију.

И, напослетку, како многи који су упућени у сва његова страдања кажу, Хемингвеј је једини успео да убије Хемингвеја. Писац је окончао свој живот ловачком пушком 1961. године, када је осетио да му здравље попушта и онемогућава да живи онако како жели.