Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВИ ЗЛОЧИНИ НА КОСМЕТУ: Српкињу силовало 300 НАТО војника

0

Отмица жена које су продате у робље или се користе у секс-индустрији само је једна у низу трагедија која је задесила српски народ на Космету.

Према подацима хуманитарних организација, процењује се да је током ратних сукоба на Косову и Метохији силовано око 20.000 жена. Иако многи кажу рат дође, заврши се и отпочне мир, жртве се преброје, покопају и ожале, а живи наставе својим путем, за многе преживеле силоване жене ратне трауме никад нису престале. Ела Милутиновић је једна од њих.

Први јавни доказ отмица жена за коришћење у екс-индустрији пронaђен је у марту 2001. године у случају несрећне Еле Милутиновић, 20-годишње ученице београдске медицинске школе, која је отета у јуну 2000. године. Претворена је у сексуалну робињу, коју је те године силовало више од 300 НАТО војника! У марту 2001. године Ела је успела да побегне и обратила се органима правде. Судски процес је одржан у Приштини, а њу је 24 сата дневно чувао цео вод полиције и војске. Случaј се окончао кажњавањем четвoрице мањих преступника.

Нико од вођа албанске мафије и натоваца није одговарао. Ела је након тога добила нови идентитет , и највероватније се одлселила у неку западну земљу. Ове податке изнела је у својој најновијој књизи „Разбојничка држава: Косово у светској политици“, Јелена Георгијевна Пономарјова.

Ратни пуковник Славко Никић , бивши српски обавештајац и активни учесник рата на Космету, потрврдио је причу о отетим, силованим, а врло често и продатим женама у бело робље.

– У Приштини и данас постоји објект који је Кфор штитио, а у којем се организовано дешавало силовање, односно принудна проституциуја православних девојака, Српкиња, Црногорки и Рускиња, од Шиптара.

Случајева попут Еле је много, али имена тих жена, због њих самих, не бих спомињао. Навешћу само пример жене мог друга с којим сам растао и школовао се. Њему су супруга и малолетни син отети и никад се није сазнало су завршили. Никада није сазнао у ком логору је завршио његов син нити шта се догодило с њим ии боље рећи његовим органима. А за жену је јасно где је одведена – прича Славко Никић.

Према његовим сазнањима, девојке које су једно време радиле по јавним кућама, а које су посећивали припадници међународних снага, након што би биле силоване, продаване су Дауту Харадинају и многим другим Албанцима на „нижем нивоу“.

– За много мање пара, на нижем нивоу организовали су проституцију да би на крају те девојке завршиле у Албанији, где се радила трговина орагнима. На жалост тих девојака и жена , није се све завршавало на силовањима јер су оне после те трагедије продате у бело робље – тврди Никић.