Прочитај ми чланак

Хапшење цариника, оштетили буџет за 11,5 милиона евра

0

Полиција је ухапсила 16 царинских службеника и одговорно лице једног предузећа, осумњичене да су буџет Србије оштетили за више од 11,5 милиона евра.

Сумња се да су запослени у Управи царина скоро годину дана робу, пре свега цигарете увезене из иностранства, фиктивно раздуживали за наводне потребе разних амбасада и међународних организација у Србији, саопштио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић

На тај начин су, наводи Стефановић, несавесним поступањем примили у рад некомплетну, неправилну и фалсификовану документацију и на тај начин омогућили ослобађање од царине, пореза, акциза и других посебних дажбина.

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела несавестан рад у служби и пореска утаја ухапшени су запослени у Управи царина М.Н. (1964), Љ.Ј. (1969), С.Б. (1972), В.Р. (1960), Р.К. (1978), О.С. (1959), Љ.С. (1961), А.В. (1963), С.П. (1958), П.Ј. (1963), Н.О. (1985), С.В. (1962), В.П. (1965), В.Н. (1962), М.Б. (1962) и Д.М. (1961).

Полиција је ухапсила и одговорно лице предузећа „Коко шопинг“ Д.Т. (1955).

Постоје основи сумње да су осумњичени, запослени у Управи царина, од октобра 2015. до септембра 2016. године, робу која је увезена из иностранства фиктивно раздуживали за наводне потребе разних амбасада и међународних организација у Србији.

Како се сумња, осумњичени су несавесним поступањем примили у рад некомплетну, неправилну и фалсификовану документацију и на тај начин привредним друштвима омогућили ослобађање од царине, ПДВ-а, акцизе и других посебних дажбина, чиме су привредном друштву „Коко шопинг“ омогућили утају пореза од 1.580.000 евра.

Осумњичени су фиктивно раздужили 832.923 бокса цигарета разних робних марака, парфеме и другу акцизну робу коју су потом продавали на црном тржишту.

Они ће, уз кривичну пријаву, у законском року, бити приведени надлежном тужилаштву, саопштио је МУП.

Стефановић је навео да је МУП поново показао одлучност у сузбијању корупције, сиве економије и криминала и да је годину дана интензивног рада припадника Управе криминалистичке полиције дало резултате.

Навео је да је значај те акције вишеструк, будући да је осим хапшења осумњичених и њиховог процесуирања спречено и даље наношење штете буџету Србије и наставак крађе више милиона евра од грађана.

Акција МУП-а спроведена је у сарадњи са Управом царина и надлежним тужилаштвима.

Управа царина је саопштила да је на основу информација прикупљених током вишемесечног рада Одељења за унутрашњу контролу Управе царина, рано јутрос у заједничкој акцији са припадницима МУП и надлежним тужилаштвом приведено 16 царинских службеника осумњичених за злоупотребу службеног положаја, као и одговорно лице једне од фирми осумњичених да су оштетиле државни буџет за више од 11,5 милиона евра.

Сумња се да су приведени царински службеници, од октобра 2015. до септембра 2016. године, привредним друштвима “ЦОЦО СХОПИНГ“ и “ОЛИМПИЦ ШПЕД“ из Београда омогућили увоз акцизне робе која је на основу фалсификоване документације у царинском поступку била представљена као роба за снабдевање дипломатско-конзуларних представништава и међународних владиних организација, чиме су наведене фирме биле ослобођене плаћања царине и других увозних дажбина.

На тај начин омогућен је увоз више од 800.000 боксова цигарета, као и бројних цигарилоса, разних алкохолних пића и парфема за које је избегнуто плаћање царине, ПДВ-а и акцизе.

Тиме је буџет Републике Србије оштећен за више од 11,5 милиона евра, односно за око милијарду и 400 милиона динара, док је фиктивно раздужена роба завршавала на црном тржишту.

Како се наводи, Управа царина је учешћем у откривању овог случаја још једном потврдила одлучност ове институције у борби против корупције у сопственим редовима, па је и данашња акција резултат одлучне борбе Владе Србије у сузбијању корупције и откривању најтеже доказивих кривичних дела.

„Управа царина неће дозволити да било ко од њених службеника несметано наноси штету државном буџету злоупотребљавајући овлашћења и због тога ће наставити интензивно да прикупља и анализира податке о раду својих запослених, као и о исправности спровођења царинског поступка“, пише у саопштењу.

Управа царина је подсетила грађане да све неправилности у раду царинских службеника могу пријавити на “Отворену царинску линија“ 064/732 и дежурну телефонску линију Унутрашње контроле 066/303-300.