Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКА – ПРЕДЕСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: Убедљива победа евроскептика!

0

Центристички кандидат Емануел Макрон и лидерка деснице Марин ле Пен освојили су највише гласова у првом кругу председничких избора у Француској.

Макрон и Ле Пенова квалификовали су се за други круг који ће бити одржан 7. маја.

Према коначним резултатима које је саопштило француско Министарство унутрашњих послова Макрон је освојио 23,75 одсто, а Ле Пенова 21,53 одсто.

Иза њих следе конзервативни кандидат Франсоа Фијон са 19,91 одсто освојених гласова и левичарски кандидат Жан-Лик Меланшон са 19,64 одсто.

Квалификације Макрона и Ле Пен за други круг председничких избора „мењају политички пејзаж Француске“ и „припремају терен за коначни обрачун“ у вези са даљим чланством те земље у ЕУ, оцењује AП.

Марин Ле Пен прогласила је победу у првом кругу.

Емануел Макрон поручио је да Француска окреће нову страницу у политичкој историји.

Присталице кандидаткиње деснице Марин ле Пен, окупљене у изборном штабу, бурно су прославиле вест да је она ушла у други круг председничких избора.

Ко год да победи у другом кругу, пише ББЦ, то ће значити велики одмак од левичарских и партија десног центра које су доминирале француском политико пошто и Макрон, а поготово Ле Пен познати су по свом евроскептицизму.

Иначе, у Паризу су избили велики нереди након објављивања првих резултата.

Конзервативни представник десног центра Франсоа Фијон признао је пораз у првом кругу председничких избора у Француској. Кандидат Жан-Лик Меланшон који се транутно према анкетама налази на четвртој позицији написао је на Фејсбуку да још не прихвата резултате пазиране на излазним анкетама.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Фијон је изразио разочарање предвиђањима, док је кандидат Социјалистичке партије Беноа Aмон признао пораз и позвао бираче да у другом кругу гласају за Макрона (39), бившег министра економије.

На изборе је изашло око 70 одсто гласача.