Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕН 21. Протест против диктатуре

0

Двадесет први дан за редом, незадовољни грађани протестовали су против диктатуре. Протест је почео и завршио се испред народне скупштине, а нови је заказан поново сутра за 18 часова.

20:21 Дошавши испред зграде Народне скупштине, уз поруку да неће одустати и нови састанак заказан за сутра, у исто време, на истом месту. Окончан је 21. Протест против диктатуре.

20:03 – „Са последњег спрата ове зграде некада смо слушали Београде добро јутро, а данас можемо да чујемо само „лаку ноћ Србијо“ истакао је логистичар протеста Еди Кахриман испред Београђанке, што је маса испратила скандирањем „студио бот“.

20:52- На Славији, пролазивши поред будуће музичке фонтане, уз тактове добошара, маса је скренула у Улицу Краља Милана, узвикивавши „много ти је мали Синиша“ поруку упућену градоначелнику Београда.

20:37- Прошавши поред Лондона, па до зграде у Немањиној у којој седе, како су казали, неки небитни ликови који су умислили да су много важни, колона је после „онесвешћивања“ још једном запевала нумеру из филма „Професионалац“ – „Пада Влада“.

20:15- „Пре осамнаест година у овој згради радило је 16 људи који су своје животе изгубили јер су за систем представљали мамац за бомбе“, рекао је један од логистичара протеста испред зграде јавног сервиса, након чега је одржан минут ћутања за погинуле раднике РТС-а у НАТО бомбардовању. Након тога, колона ке кренула пут Владе Србије, уз тактове песме групе САРС „Буђав лебац“

20:02- Сходно томе, „шетачи“ су пролазећи поред оближњег Атељеа 212 скандирали „баци јаје – гладни смо“.

19:55- Ни двадесет прво вече заредом, пролазећи поред „најстаријег дневног листа на Балкану“, на месту који од недавно носи име Трг Политике, демонстранти нису имали шта друго да им упуте сем гласних узвика „уа“, звиждука пиштаљки и питања „зашто ћутите“. На овом месту, логистичар је упозорио на појединце који су претходних дана са прозора својих станова поворку гађали јајима.

19:38- Дошавши на Теразија, демонстранти су као и толико пута до сада, поздравили Информер и њиховог главног уредника песмом „врати коњу главу Драгане“. Са тог места, после кратке паузе колона је кренула ка Македонској а добошаре је одменило озвучење са белог Голфа „двојке“ са којег се зачуло „знамо вас од раније из Шешељеве братије“.

19:12- Након његовог говора, студент социоогије Павле, упитао је за шта се студенти образују, када их и садашња и прошла влас рекламирају као јефтину радну снагу.

„Па се онда господа на власти чуде и згражавају што одлазимо из земље. Одлазимо из Србије зато што сте је ви уништили. Ми одбијамо да живимо овакав живот, и хиљаде људи који данима марширају Србијом, смо снага против власти али и бандита из опозиције, који не критикују Вучићеву економску политику јер би и они исту спроводили по диктатима из Брисела и Москве“, казао је Павле, и додао да су грађани бесни, да их има и да их ништа не може зауставити.

У овим тренуцима колона се упутила ка Теразијама.

18:48 – „Данас је дан када се не боримо само против Вучића, већ за наше наставнике, професоре и учитеље. Сада, када смо се као студенти у високом образовању суочили са корупцијом, купљеним дипломама, схватили смо да стање у просвети осликава стање у друштву. Овде смо да покажемо да знање има вредност, и захваљујемо се Унији синдиката просветних радника Србије која нас је подржала“, поручила је једна од логистичарки протеста предавши реч професору социологије и председнику Удружења слободних станара из Ниша Ђокици Јовановићу.

На почетку свог говора он је истакао да није могао да одбије позив његових студената да допутује из Ниша, јер сматра да се такав позив не одбија.

„Много година и деценија провео сам на улици, и ово што сада видим, то је група слободних људи који не подлежу никаквој сили која покушава да им се наметне. Ово су најхрабрији, најлепши и најбољи људи које Србија има“, подвукао је Јовановић, додавши да власт смишљено прави образовни систем који младе претвара у поданике, јер им не одговара грађанин који критички мисли.

Очекује се почетак шетње.

18:10- Са импровизованог голфа „двојке“ чују се песме са социјалном тематиком ЕКВ-а, Дубиозе колектив и незаобилазних Партибрејкерса. Окупљени овај пут носе транспаренте са ликовима Доситеја Обрадовића, Николе Тесле, Андрића и Вука Караџића, са натписима „Против мрака за сваког нашег ђака“, „Пуцајте, ја више не држим час“ и „Порасла деца, осамосталила се па неће да носе пелене на послу“. Логистичари планирају да, услед годишњице бомбардовања РТС-а, приликом проласка поред зграде јавног сервиса, одрже минут ћутања за погинуле раднике. Због неба које се после кишног дана у року од пола сата потпуно разведрило али и подршке просветара из више градова Србије, очекује се да ће улицама Београда прошетати већи број грађана но претходних дана.

Учесници Протеста Против Диктатуре 2017.саопштили су јуче да ће данас у 18 часова бити одржан велики “Протест Против Диктатуре 2017” тематски везан са проблемима у просвети.

Ниш: Борба против болесног друштва

Стотинак нишких студената и грађана окупило се вечерас у Нишу на 18. „Протесту против диктатуре“, испровоцираном „нерегуларностима“ на председничким изборима на којима је кандидат власти Александар Вучић институционално, финансијски и медијски изразито фаворизован. Протест је био посвећен запосленима у образовању.

Демонстранти су се, већ по традицији, окупили на централном Тргу Краља Милана, а потом кренули у протесни шетњу, која је у време закључења овог издања још трајала. Скандирали су против Вучића, изводили перформанс „О(не)свести се“ и носили различите транспаренте, међу којима „Нисам Хаппy“, „Да АВ чује и наш став“, „Хоћемо правну државу“, „ Просветом против дикатуре“ и „Образовање доступно свима“.

Љиљана Марковиц, председница УГС Независност на Филозофском факултету, позвала је све универзитетске професоре и декане да подрже студенте, односно превазиђу личне страхове у вези са егзистзенцијом и напредовањем на послу. Она је казала да је то дужност свих запослених на универзитету, поготово ако се студенти боре за правну државу.

-Ако због безизлазне ситуације у земљи безмало сви наши млади људи оду одавде, ми нећемо имати са ким да радимо. То је тужно за Србију која је имала изузетне научнике и интелектуалце- рекла је она.

Гордана Арсић, чланица Изврсног одбора Уније просветних радника Србије, казала је да је грађанска дужност борба за грађанско друштво и слободе, а „против болесног друштва“. Она се у име тог синдиката оградила од „сваког политиканства и свих политичких парола на протестима“.

Осим студената, којих је све мање, у демонстрацијама учествује све више осталих грађана, међу којима су универзитетски професори, радници пропалих друштвених предузећа којима држава дугује зараде, представници Удруженог покрета слободних станара и ратни резервисти. Протести су почели 3.априла, али је током ускршњих празника направљена тродневна пауза. Они немају формалног организатора, а суденти понављају да иза њих не стоји ниједна политичка странка или председнички кандидат.

Подршка хрватских студената протесту „Против диктатуре“

Студентски збор Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу данас је солидарно подржао своје београдске колеге који већ три недеље организују протест „Против диктатуре“, јављају хрватски медији. Хрватску и Србију муче исти проблеми – боримо се солидарно против самовоље појединаца, цензуре и инструментализирања медија, боримо се за бесплатно и јавно доступно образовање које не може и не сме служити тржишту, већ за образовање које треба да служи друштву и ослободи се окова профита и капитала, поручили су загребачки студенти, пренео је Јутарњи лист.

Студентима се придружују и синдикати

Од ове вечери, па надаље, протест постаје јачи, увећан просветним радницима, једне од најбројнијих радничких групација, поручио је данас на почетку „Протеста против диктатуре“ представник једног од синдиката просвете и професор енглеског језика у гимназији у Ковачици Горан Херлинг.

„Али, то није све: наредних дана, на овом месту смењиваће се и представници других индикалних грана са којима делимо познате заједничке циљеве. Сви ми крећемо у заједничке синдикалне протесте“, најавио је Херлинг испред Дома народне Скупштине.

Одговор на питање „шта даље“ је, како је рекао, једноставан: подржимо нашу децу.
„Ми смо им то дужни. Ми смо забрљали и створили им ову мрачну садашњицу која их и нагони их да беже из земље. Када они оду, или се претворе у јефтину радну снагу налик нама, ми будућности више немамо“, нагласио је Херлинг.

„Србија је на самрти и без младости ће ускоро умрети, путем тихог и најперфиднијег од свих геноцида: геноцида над најбољим делом свог бића, а то су млади“, додао је он.

Професор Филозофског факултета Ђокица Јовановић је оценио да су учесници протеста у Београду, Нишу и другим градовима „група слободних људи, који не подлежу никаквом ауторитету и никаквој сили која покушава да им се наметне“.

„Ово је најхрабрији, најздравији и најлепши део Србије“, истакао је Јовановић.