Прочитај ми чланак

ОШТРЕ ПОРУКЕ БРИСЕЛУ ИЗ НЕМАЧКЕ: Прекините преговоре с Турском!

0

Двојица високорангираних немачких политичара Норберт Ретген и Јоаким Херман позвали су у недељу ЕУ да оконча разговоре са Турском о чланству након што је председник те земље Реџеп Тајип Ердоган референдумом добио додатна овлашћења.

Ретген је члан Хришћанско демократске уније (ЦДУ) и председавајући Комитета за инострана питања у Бундестагу, а Херман је члан Хришћанско социјалистичке уније (ЦСУ), која је сестринска партије ЦДУ и министар унутрашњих послова у покрајини Баварској.

Ретген је истакао да, уколико не буде последица након референдума у Турској, биће нанета штета Европи.

– Уколико не одговоримо на одлуку Турске против демократије, владавине закона, нанећемо штету кредибилитету Европе – нагласио је Ретген за немачку медијску кућу „Дојчландфанк“.

Према његовим речима, претварање да би Турска могла да уђе у чланство ЕУ такође ће спречити Европу у стварању новог, реалистичнијег односа са Турском.

Херман сматра да би преговори ЕУ са Турском о чланству требало да буду прекинути, а не паузирани.

– Време је за окончање преговора о чланству Турске у ЕУ. Треба да престанемо да се заваравамо. Нема заједничке перспективе са Ердогановом Турском – додаје Херман за немачки дневник „Билд ам Зонтаг“.

На референдуму одржаном пре седам дана у Турској гласачи су одобрили уставне промене као што су укидање функције премијера и концентрација власти у рукама председника, што је највећа измена политичког система те земље од установљавања модерне државе пре скоро стотину година.