Прочитај ми чланак

НАТО све више пресреће руске авионе, расту тензије

0

Све више авиона НАТО пресреће руске војне авионе у јеку тензија између САД-Русија, а само у 2016. години забележено је 780 оваквих инцидената, што је највише од краја "Хладног рата", пише Индипендент.

У 2015. години, забележено је готово двоструко мање инцидената, око 410.

pixabay.com

Британски пресретачи били су укљуцени у више операција 2016. године, а у појединим инцидентима руски бомбардери виђени су како се приближавају Великој Британији, али није регистрован ниједан случај који укључује повреду британског ваздушног простора.

У таквим ситуацијама уобичајен је одговор државе да пошаље своје пресретаче да извиде о каквим се авионима ради, као и да процене да ли се ради о безбедносној претњи.

Како се наводи, са друге стране, број пресретања руских авиона у Источној Европи смањен је прошле године у односу на 2015.

Литванско министарство одбране навело је да су забележили свега 110 инцидената у односу на 160 забележених 2015. године.

Ипак, број је и даље дупло већи него пре сукоба у Украјини, који је погоршао односе Русије и ЕУ због руске интервенције у Украјини и анексије Крима.