Прочитај ми чланак

ЛЕ ПЕН ПРОГЛАСИЛА ПОБЕДУ: Историјски резултат, дошло време да ослободимо народ

0

Кандидат крајње деснице Марин Ле Пен води у првом кругу председничких избора у Француској са 25 одсто

Лидерка крајње деснице Марин Ле Пен прогласила је вечерас победу у првом кругу избора за председника Француске, поздравивши „историјски резултат“ уз поруку да је у питању опстанак Француске и да њена странка Национални фронт нуди француском народу „велику алтернативу“.

„Ово је историјски резултат, први корак је направљен. Време је да ослободимо француски народ од арогантне елите“, рекла је она са широким осмехом на лицу, обративши се одушевљеним присталицама у свом изборном штабу у Енен-Бомону, преноси АФП.

Обећала је потом преко потребну дебату о глобализацији, прогласивши је отвореном, а на крају њеног говора интонирана је француска национална химна.

Ле Пен, која се у данашњем првом кругу председничких избора квалификовала, заједно с независним центристичким кандидатом Емануелом Макроном, за други круг заказан за 7. мај, позвала је вечерас све гласаче „без обзира на то за кога су данас гласали“ да јој се придруже како би формирали „национално јединство“, преноси „Фигаро“.

Оценивши да је направљен „први корак“ у првом кругу, кандидаткиња крајње деснице је истакла да је постигла „историјски резултат“ што, како је оценила, подразумева „огромну одговорност“.

Представивши се као „кандидаткиња народа“, она је свог противкандидата Макрона описала као наследника садашњег социјалистичког председника Франсоа Оланда, заговорника „дивље глобализације“.

Ле Пен се, иначе, залаже за излазак Француске из ЕУ, заштиту француских граница, оштре мере против имиграције и истеривање исламских екстремиста.

СЛАВЉЕ У ШТАБУ ЛЕ ПЕНОВЕ

Присталице кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен, окупљене у изборном штабу, бурно су вечерас прославиле вест да је она, према телевизијским пројекцијама, ушла у други круг председничких избора.

Изборни штаб Ле Пен се налази у једној спортској хали у граду Енен-Бомон, на северу Француске.

Присталице носе плаво-беле транспаренте на којима пише „Марину за председницу, а на звуке Марсељезе узвикују „Победићемо“, преноси ББЦ.