Прочитај ми чланак

НОВА ПРОВОКАЦИЈА У ЈАСЕНОВЦУ: Припадници ХОС-а узвикивали „За дом спремни“

0

Неколико бивших припадника Хрватских одбрамбених снага (ХОС) стајало је у суботу крај плоче погинулим ХОС-овцима у Јасеновцу и узвикивало усташке повике, за време комеморације жртвама тог усташког концентрационог логора, јавили су хрватски медији.

Колоном сећања према споменику „Камени цвет“ у Спомен-подручју Јасеновац у суботу је почела комеморација жртвама тог концентрационог логора у Другом светском рату, коју су организовали Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске и Српско народно веће (СНВ).

Printscreen

Поводом 72 године од пробоја логораша, окупљени су одали почаст жртвама полагањем цвећа, те комеморативним програмом.

– Међутим, појединци су, чини се, одлучили обележити ову комеморацију на свој начин. Новинар Н1 Катарина Бречић, на свом Твитер профилу јавља да неколико ХОС-оваца стоји крај плоче у Јасеновцу и виче у камере да су за дом спремни – наводе хрватски медији.

Српско народно веће и антифашистичка удружења због растуће нетолеранције у Хрватској и плоче са натписом „За дом спремни“, која је постављена у Јасеновцу, бојкотују званичну комеморацију Владе Хрватске, а одговорнима за благи однос према ревитализацији усташтва у Хрватској сматрају премијера и Владу, јавља „Индекс“.

Комеморативном скупу код споменика „Цвет“ у Јасеновцу присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Комеморацији су, уз преживеле логораше, многобројне грађане из Хрватске, Републике Српске и Србије, присуствовали представници амбасада САД, Норвешке, Аустрије, Русије, Велике Британије, Аустралије, Француске, Канаде и Србије, те представници Владе Србије, Српске православне црве и други гости.
Логор смрти

Јасеновац је од августа 1941. до 22. априла 1945. био логор смрти у којем су убијани мушкарци, жене и деца због своје верске, националне или идеолошке припадности.

Поименични попис жртава логора наводи имена и податке за 83.145 жртава – 39.570 мушкараца, 23.474 жена и 20.101 деце до четрнаест година.

Највише је у 1.337 дана постојања логора страдало Срба, Рома, Жидова и Хрвата.

Од 1.073 логораша, колико их је 22. априла 1945. било у логору, у пробој их је кренуло 600, а преживело само стотињак.

Преосталих 473, који нису кренули у пробој, убијени су и спаљени.