Прочитај ми чланак

БЕОГРAД: Оливера Јевтић и Кенијац Катам победници 30. Београдског маратона!

0

Јубиларни 30. маратон одржан је данас у Београду.

Српска атлетичарка победница је јубиларног 30. Београдског маратона. Он је стазу од 42 километра и 195 метара претрчала у времену од два сата, 37 минута и 59 секунди.

Кенијски такмичар Стивен Кипнгетич Катам победник је јубиларног 30. Београдског маратона. Он је стазу од 42 километра и 195 метара претрчао у времену од два сата, 21 минут и 11 секунди.

Српски атлетичар Дарко Живановић је освојио друго место на јубиларном 30. Београдском маратону.

Такође, победник полумаратона је био Дарио Ивановски из Македоније који је деоницу претрчао за један сат и 10 минута, док је у женској конкуренцији славила Слађана Перуновић из Црне Горе. Други је кроз циљ прошао Велимир Бојовић из Србије са временом од 1.10:40, а трећи је стигао Марко Ранковић такође из Србије, са 1.11:57.Трке на маратону и полумаратону почеле су у 10.00 и на њима учествује више од 7.000 такмичара.

Дарио Ивановски је рекао да је презадовољан трком и резултатом, као и да се у Београду осећао као код куће.

„Било је добро. Имао сам одличну припрему, а хвала и тренеру, који исто трчи сада. Много радим, напорно, колико год могу. Био сам и у Београду на припремама и буквално сам се осећао као код куће. Стаза је тешка, са успонима и низбрдицама, тако да сам задовољан временом“, рекао је Ивановски новинарима после трке.

Други је био српски атлетичар Велимир Бојовић, који је прошле године био трећи, а претпрошле је славио.

„Три године за редом сам на постољу. Нисам познавао стазу, иако сам све време гледао мапу. Мало су ме зезнули успони, али сам презадовољан. Форма ће тек доћи. Поглед са новог моста је прелеп, подсећа ме на Ротердам. Успон на мост је кратак, али тежак и ‘остане у ногама’. Било је много промена ритма“, рекао је Бојовић.

У женској конкуренцији титулу је одбранила Слађана Перуновић.

„Драго ми је што сам одбранила титулу. Тренутно јурим норму за Светско првенство, а очекује ме и балканско, на коме се надам једном од прва три места. Стаза је идеална, време је идеално, једино ми је жао што нисам имала јачу конкуренцију, тада бих сигурно боље отрчала“, рекла је она.

Победницима новчане награде, уз један услов

Победницима Београдског маратона у женској и мушкој конкуренцији следе и новчане награде. Победници добијају по 3.000 евра, другопласирани 1.500, трећепласирани 1.000 евра. Такмичари који заузму 4. места добијају по 700 евра, а петопласирани по 500 евра.Међутим, за добијање новчаних награда постоји један услов. Такмичари у мушкој конкуренцији морају да трче испод 2.24,59, а у женској конкуренцији испод 2.59,59.

Непосредно после главне трке стартовала је и Трка задовољства у којој учествује 20.000 такмичара, међу њимја и заменик градоначелника Aндреја Младеновић, који је заједно са легендама светске атлетике дао знак за старт.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Овогодишњи маратон одржава се под слоганом „Маратон спаја“, а како су сви у најави рекли Београд је данас престоница светске атлетике.